Hírzóna

Szijjártó Péter: a közép-európai gazdasági együttműködés az európai fejlődés kulcsa

Szijjártó Péter: a közép-európai gazdasági együttműködés az európai fejlődés kulcsa

2018. január 18., csütörtök
Szijjártó Péter: a közép-európai gazdasági együttműködés az európai fejlődés kulcsa

A sokáig Európa vezető erejének tekintett német-francia együttműködés helyett egyre inkább a visegrádi államok és Németország gazdasági kapcsolatai határozzák meg a kontinens fejlődését - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.

Német kollégájával folytatott megbeszélését felidézve Szijjártó Péter hangsúlyozta: Sigmar Gabriellel a múlt héten Berlinben egyetértettek abban, hogy az európai gazdaság tengelye Közép-Európa felé tolódik. Németország kereskedelmi forgalma 55 százalékkal magasabb a V4-ekkel, mint Franciaországgal, kétszeresen haladja meg a német-brit és még ennél is nagyobb mértékben a német-olasz kereskedelmi forgalmat - tette hozzá. A következő években - mint fogalmazott - a józan ész politikáját képviselő közép-európai államok és Németország együttműködése az európai versenyképesség helyreállításának a kulcsa lesz. Ismertette, hogy a térségen belül a magyar-német gazdasági kapcsolatok is dinamikusan bővülnek, hiszen a 2016-os rekordot követően tavaly 50 milliárd euróval ismét csúcsot döntött a két ország kereskedelmi forgalma. A Magyarországon működő külföldi tőke 28 százaléka német vállalatokhoz köthető, a tavaly érkezett 96 nagyberuházásból pedig 29-et német cégek vállaltak 400 milliárd forint értékben, ezzel 6500 új munkahelyet teremtettek - tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta, hogy a gazdasági kapcsolatok erősödéséhez a kormány a kiszámítható, versenyképes befektetési környezet megteremtésével járult hozzá. Ennek eredményeit a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara is visszaigazolta, hiszen a szervezet felméréseinek történetében most először fordul elő, hogy a Magyarországon működő német cégek többsége új beruházásokat, kétharmaduk pedig létszámbővítést tervez. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.