Sport

Rendhagyó válogatási elvek a férfi kajakozók számára

Rendhagyó válogatási elvek a férfi kajakozók számára

2018. január 12., péntek
Rendhagyó válogatási elvek a férfi kajakozók számára

Hüttner Csaba szövetségi kapitány csütörtökön kihirdette a férfi kajak négyesek rendhagyó válogatási elveit.

A magyar szövetség (MKKSZ) beszámolója szerint idén már a férfi kajak szakágban sem lesz külön négyes válogató, a szövetségi kapitány az egyesek 400 méteres és a párosok 500 méteres eredményei alapján állítja össze a csapathajót.

A cél, hogy már a szezon elején körvonalazódjon egy olyan egység, amelyik hónapokon át együtt tud készülni a szezon legfontosabb versenyére, az augusztus végi világbajnokságra.

"Tavaly egyértelműen kiderült, hogy változtatni kell a négyes válogatási elveken, mert csak azok a nemzetek tudtak eredményesen szerepelni 500 méteren a világbajnokságon, akik már év elejétől ugyanazt az egységet menedzselték" - mondja Hüttner, aki ebből kiindulva arra törekszik, hogy a magyar hajó is lehetőleg már a versenyszezon elejére összeálljon. Az MKKSZ szakmai csapata áprilisban négyes tesztnapokat szervez Szolnokon azoknak a versenyzőknek, akik a tavalyi eredményeik, illetve a felkészülés alatt mutatott formájuk alapján szóba jöhetnek az 500 méteres négyes összeállításakor. Hüttner hozzátette, a tesztnapokon minél több lehetséges összetételben kipróbálják majd az egységeket, hogy minden érdekelt számára egyértelműek legyenek az erőviszonyok.

A világkupát megelőző tájékoztatóversenyen egyesben, illetve 500 méteres párosban kell jól szerepelniük azoknak, akik K-4 500 méteren akarnak versenyezni az idén.

"A szakmai igazgatóval kidolgozott ötletünk alapján K-1 400 méteren rendezünk versenyt, mert időben ez a szám felel meg legjobban az 500 négyesnek. A tájékoztatón elért egyes és páros eredmények alapján két-két négyest állítunk majd össze, mind a négy egység versenyezni fog valamelyik világkupán" - magyarázta a szövetségi kapitány.

Mint kifejtette, amelyik hajó a legjobban teljesít, az indulhat az Európa-bajnokságon, és ha ott megfelelő eredményt ér el, akkor a világbajnokságon is.

A kontinensviadal után csak akkor változtatnak a négyes összetételén, ha gyengén szerepel a magyar egység, vagy valamelyik tagjának formahanyatlása indokolja a cserét. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.