Politika

Karácsony Gergely már új alkotmányt is ígért, bár még a közös lista sem állt össze

Karácsony Gergely már új alkotmányt is ígért, bár még a közös lista sem állt össze

2018. január 11., csütörtök
Karácsony Gergely már új alkotmányt is ígért, bár még a közös lista sem állt össze

A demokratikus ellenzéki erőknek közös ajánlatot kellene tennie a választóknak a 2018-as választások előtt, ezért az ajánlások gyűjtéséig minden párt előtt nyitva áll a közös lista felé vezető kapu - jelentette ki Karácsony Gergely a Kossuth rádió csütörtöki, 180 perc című műsorában.

Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta: a választók, akiknek többsége kormányváltást kíván, a lehető legszélesebb együttműködést szeretnének, és meg kell hallani az emberek szavát. Hozzátette: ugyan felkészült a miniszterelnöki szerepre, ám ha volna bárki, aki több pártot és több szavazót képes integrálni, nyitott a jelöltség kérdésének megvitatására.

"A sor legvégén is el tudom képzelni magam, ha a sor előre megy" - fogalmazott.

Arról is szólt, hogy programjának fontos része egy új alkotmány megalkotása, mert szerinte morális értelemben ma Magyarországnak nincs alkotmánya, csak egy egypárti alaptörvénye. Az alkotmánynak az a funkciója, hogy a teljes politikai közösséget integrálja, ezért országgyűlési elfogadása esetén népszavazással kellene megerősíteni azt - vélekedett Karácsony Gergely.

Hogy a közös listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, nincs még konkrét és végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen – ezt már Molnár Gyula fejtette ki.

Az MSZP elnöke igennel felelt arra a kérdésre, hogy a közös lista azt jelenti, hogy a parlamentbe kerüléshez az összes érvényes szavazat legalább tíz százalékát kell elérniük. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.