Sport

Egy szakértő, aki büszke apa

Egy szakértő, aki büszke apa

2018. január 14., vasárnap
Egy szakértő, aki büszke apa

A szegedMA.hu kiemelten foglalkozik a férfi kézilabda Európa-bajnokság eseményeivel. A szünnapokon igyekszünk elemezni a mögöttünk hagyott meccset és esélyt latolgatunk a következő összecsapásokra. Ebben lesz segítségünkre a 75-szörös válogatott Bartók Csaba.

A legsikeresebb magyar kézilabda Eb szereplés részese volt- 1998-ban 6. helyen végzett a válogatott- és összesen 75 alkalommal öltötte magára a címeres mezt, sőt a válogatott másodedzőjeként is dolgozott. Most elsősorban mit büszke apa ül a lelátón, hisz fia, a szegedi születésű Bartók Donát első világversenyén segíti a válogatottat. Az édesapa Bartok Csaba szívesen válalta, hogy a kontinenstorna ideje alatt a szegedMA.hu szakértőjeként elmondja véleményét a válogatott produkciójáról.

Bartók Donát

„Fantasztikus érzés úgy a lelátón szurkolni, hogy a fiam ott van a csapatban. Kívánom, hogy minden szülő éljen át hasonlót a saját gyermekével.

Nagyon izgultam, nem tagadom, Donát első gólja után könny szökött a szemembe.” -kezdte. A mérkőzés elemzését a családon belül a korábbi kitűnő kézilabdázó. A magyar válogatott az első Eb mérkőzésen, a dánok ellen 40 percig olykor erőn felül teljesített, majd az utolsó 20 percben fejben és fizikálisan és elfáradva kikapott. A szünetben 14-12-re vezettek a dánok, igaz az első félidőben többször is a mieinknél volt az előny. Ekkor remekül működött a Bodó, Lékai, Balogh belső hármas. A második játékrészben már volt közte 10 is, de végére sikerült közelebb zárkóznia a magyaroknak, a végén 32-25 állt a táblán.

„Ameddig a dán kapuban Landin állt, addig remekül tartottuk az eredményt. A világklasszis kapus 1 lövést fogott 11 kísérletből, a helyére érkező Green pedig majdnem 50 százalék fölött maradt. Ezt kihasználva a dán válogatott felőrölte a mieinket fejben és erőben is.” - értékelt röviden Bartók. Sokat nem pihenhet a csapat. Hétfőn újabb mérkőzés vár a csoportban Bodóékra.

Spanyolország cseppet sem könnyebb ellenfél, mint Dánia volt, ráadásul teljesen más felfogásban kézilabdáznak, mint vasárnapi ellenfelünk.

Az első meccsüket magabiztosan nyerték a csehek ellen 32-15-re, és bár a két válogatott között hatalmas a különbség, a nagy gólkülönbségű győzelem csak tovább erősíti, amit eddig is tudtunk: a magyar válogatottnak a legjobbját kell hoznia, ha pontot, vagy pontokat akar szerezni ellenük. „A spanyolok intelligens kézilabdát játszanak, azaz nem a fizikumok csatája lesz a holnapi. Nagyon figyelni kell ellenük, mert becsapós a játékuk. Rafináltan, okosan kézilabdáznak, ezzel pedig megpróbálják hibára kényszeríteni az ellenfelüket. Ebből építkeznek és ebből tudnak gyors és könnyű gólokat szerezni. Ha nekünk sikerül a hibák számát alacsonyan tartani, akkor meccsben tudunk velük maradni. Ezzel csökkenteni tudjuk a dominanciájukat és lehet esélyünk ellenük. Azt azért ne felejtsük el, hogy az utóbbi időben nem sok sanszunk volt a spanyolok ellen, igaz nem egyszer pont a fent említett kevés hibával tarkított játékkal okoztunk nekik meglepetést.” -adott útmutatást a hétfői meccsre a volt válogatott átlövő.

A magyar csapat első félidőben mutatott játéka, elsősorban lövő ereje biztató lehet a közeli és a távolabbi jövőt nézve- bármelyik kapusnak, riválisnak nagyon nehéz perceket tudnak okozni.

A két irányító (Lékai Máté, Császár Gábor) többé-kevésbé bizonyította klasszisát, ugyanakkor arra megoldást kell találni, hogy a szélsőket és a beállót is helyzetbe hozzák. A magyar válogatott második mérkőzését is a határközeli Varasdon játsza, hétfőn 18 óra 15 perctől. A keretben egyelőre nincs változás, azonban a szegedi Bánhidi Bence játéka kérdéses, mivel az első mérkőzésen komoly ütést kapott a korábban sérült vállára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.