Közélet

Az adózók mellett az államkassza is profitált a NAV szemléletváltásából

Az adózók mellett az államkassza is profitált a NAV szemléletváltásából

2018. január 8., hétfő
Az adózók mellett az államkassza is profitált a NAV szemléletváltásából

Tavaly majdnem 5 százalékkal - 609 milliárd forinttal - több adóbevétel érkezett az adóhivatalhoz mint 2016-ban - tájékoztatta s Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. A növekedés mértéke jelentős, még a bruttó hazai termék (GDP) várható növekedési ütemét is meghaladja, és mindezt úgy, hogy 2017-ben összességében 860 milliárd forinttal csökkent a lakosság, a családok és a vállalkozások adóterhe - tette hozzá Tállai András.

Az államkassza bevételi oldala bizonyítja, hogy megérte a szemléletváltás - jelentette ki az államtitkár. 2017-ben-ben ugyanis az ügyfélcentrikus adóhivatalhoz 13 402 milliárd forint bevétel érkezett, 609 milliárd forinttal több, mint 2016-ban. A bevételek növekedésének okai közül Tállai András az adózói morál javulását emelte még ki, hozzátéve, hogy a már nem éri meg eltitkolni a folyamatosan csökkenő adóterheket, így például az EU legalacsonyabb mértékű társasági adóját, illetve a második legalacsonyabb mértékű személyi jövedelemadóját. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a mellett, hogy a költségvetési bevételek 94 százalékáért felel, számos, nemzetközi szinten is példaértékű szolgáltatást nyújt - ismertette. A tavalyi év nagy újítása, az e-szja - amely 4 millió magánszemélyt szabadított meg a bevallás kitöltésének nyűgétől - nemcsak az adózásban hozott nagy áttörést, hanem a fejlesztésben is.

2017 legjobb infokommunikációs projektje az adóhivatal saját fejlesztésű programja, az e-szja lett. Állami szerv korábban még soha nem kapott innovációs díjat, tavaly a NAV kapta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségétől - hangsúlyozta.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.