Írjon nekünk

Közélet

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek Szegeden

Megjelent:

Több mint százezer magyar katona, mintegy tízezer Csongrád megyei, köztük háromezer szegedi soha nem tért haza szeretteihez a 75 évvel ezelőtt megindult szovjet támadás után.

A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal közösen emlékezett a doni áttörés 75. évfordulójára, külön fejet hajtva az elesett Csongrád megyei katonák emléke előtt a Rákóczi téri, Szabad emlékezés szobránál.

– Aki országa hívó szavára harcba indul, majd a kilátástalan túlerővel szemben küzd és életét adja, az hős. Hős, akinek az emlékét nemzedékeken keresztül meg kell őrizni – emelte ki Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

Elmondta, Kligl Sándor drámai hatású, lélekemelő, a doni szenvedéseket fájdalmasan hitelesen ábrázoló szobra emlékeztet bennünket 120 ezer magyar férfi, fiatalember, közöttük 10 ezer Csongrád megyei katona halálára, a magyar történelem egyik legnagyobb véráldozatára. A doni katasztrófára, a XX. század Mohácsára, a pergőtűzben vagy a kegyetlen hidegben pusztultakra éveken keresztül nem lehetett emlékezni. A Don-mentén orosz földben nyugvó áldozatok mementója e műalkotás, amelyet a Csongrád Megyei Közgyűlés állíttatott 2009-ben.

Véleménye szerint e szobor, tisztelgés a túlélők előtt is, akiknek egy egész életen keresztül titkolniuk kellett második világháborús múltjukat. Tőlük a sors nem az életüket vette el, hanem a jövőjüket, a büszkeségüket, az önazonosságukat.

Kondé Lajos plébános, pasztorális püspöki helynök mondott imát az áldozatokért. Fohászában erőt kért az egymás iránti tisztelet megadásához és ahhoz, legyünk a különbözőségek egységének építői, minden közönyt mellőzzünk akkor, amikor a jóság és az igazság ellen történik támadás. A megemlékezők koszorúval, mécsessel adóztak a doni katasztrófa hőseinek, áldozatainak emléke előtt.

Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Erre figyeljen, hogy ne törje össze az autóját!

Megjelent:

Szerző:

Rendőrségi jó tanácsok, hogy megússza baleset nélkül a csúszós utakon.

Tovább olvasom

Közélet

20 millióért ilyen házunk lehet Szegeden

Megjelent:

Szerző:

Az eladó ház Szeged kategóriában meglepően sok ingatlannal találkozhatunk. Ha belegondolunk abba, hogy a fővárosban ezért az összegért szinte csak panellakást tudunk vásárolni és az sem a legnagyobb alapterülettel rendelkezik, akkor bizony érdemes elgondolkodni azon, hogy Szegedre költözzünk. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Tizenkettő centi alatt nem érdemes próbálkozni

Megjelent:

Szerző:

A szórakozás könnyen tragédiába fulladhat, amennyiben nem tartják be a legfontosabb szabályokat.

Tovább olvasom

Aktuál