Gazdaság

Van már cégkapuja? Ha nincs, januártól bajban lesz.

Van már cégkapuja? Ha nincs, januártól bajban lesz.

2017. december 23., szombat
Van már cégkapuja? Ha nincs, januártól bajban lesz.
A vállalkozások több mint fele nem regisztrált még a cégkapura.Az egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen is lesz a büntetés.

A vállalkozások több mint fele nem regisztrált még a cégkapura. Vagyis nem jelentkezett be az elektronikus ügyintéző rendszerbe, pedig december 31-én lejár a határidő - írja a 24.hu.

A cégkapuwebes felületénazt írják, a NISZ Zrt. cégkapu-szolgáltatása 2017. december 28-án indul, és a gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 1-jétől kötelező a cégkapu használata.

Ezt a BM is megerősítette a lapnak. Hivatalos levelezésrea cégkaput kell használni, és ezzel párhuzamosan megszűnik a postai levelezés. Mindezt az indokolja, hogy elektronikusana kapcsolattartás egyszerűbb, idő- és költséghatékony lehet. A cégkapu-szolgáltatáshoz 300 MB kapacitású tárhelyet biztosít ingyen a szolgáltató. Január elsejétől kötelező a cégkapu használata, amely hasonló funkciójú, mint az ügyfélkapu, csak cégek számára készült. Körülbelül 800 ezer olyan gazdálkodó szervezet van, aki vagy kötelezett, vagy jogosult cégkapu nyitására, a Belügyminisztériumtól (BM) kapott adatok szerint azonban közülük eddig csak 370 ezren regisztráltak - tudta meg a lap.

De vajon lesz-e büntetés, ha egy szervezet nem regisztrál?

Legutoljára azt lehetett tudni, hogy a regisztráció elmulasztása

nem jár büntetéssel

. A 24.hu megkérdezte a Belügyminisztériumot, fogják-e ellenőrizni a cégkapu meglétét, és lehet-e következménye annak, ha nincs. Kiderült, hogy az

E-ügyintézési törvény

alapján az elektronikus ügyintézést elektronikus kapcsolattartás hiányában is lefolytatják, és a cégkapu nélküli gazdálkodó szervezettel szemben kötelezettségszegés miatt eljárást kezdeményez az elektronikus ügyintézést biztosító szerv. Büntetést azonban nem említett a BM, és ilyesmire e törvény sem utal.

(via 24.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.