Sport

MOL Pick Szeged: Van még mélyebb gödör?

MOL Pick Szeged: Van még mélyebb gödör?

2017. december 7., csütörtök
MOL Pick Szeged: Van még mélyebb gödör?

Története legkomolyabb válságát éli a MOL Pick Szeged férfi kézilabda-csapata. Sorozatos vereségek a Bajnokok Ligájában, mélyütéssel felérő döntetlenek a bajnokságban. A klub vezetése belügyként kezeli a helyzetet, a szurkoló találgat. Megpróbáltuk összeszedni egy cikkbe a jelen kérdéseit és választ keresni ezekre.

Néhány héttel ezelőtt a Telekom Veszprém oldalán megjelent egy grafika, amin a klub legemlékezetesebb mérkőzéseit mutatták meg. Nem csak a legsikeresebb meccsek kaptak helyet a felsorolásban, ott voltak legfájóbb vereségek és pontvesztések az elmúlt 30 évből. Sajnos Szegeden egy tízes lista összeállításához nem kell ilyen mélyreható kutatást végezni.

Az utóbbi két hónapban a klub történetének talán legnagyobb válságát éli.

A fonalat valahol október 21.-én veszítette el a csapat, amikor hazai pályán megsemmisítő vereséget szenvedtek a magyar bajnokságban a Veszprémtől. Azóta ennek a fonalnak a végét egyszer sikerült megérinteni, a Barcelona ellen hazai pályán nyert a Pick, de azóta úgy tűnik, hogy ez inkább egy mézesmadzag volt. Édes, finom mézzel, csak éppen nem ragadt meg a kezekben és azóta sem találják.

A gödör aljánál is van lejjebb

„Ez már nem gödör, ez egy vulkán- talán ez a legmélyebb szó ami hirtelen eszembe jut.”- mondta Bodó Richárd szombaton a Kossuth rádióban a Plock elleni vereség után. Akkor még „csak” egy Veszprém elleni bajnoki pofon, Löwen elleni súlyos BL vereség, a Nantes elleni hazai BL kudarc és a mélyütésszerű Budakalász elleni hazai pontvesztés és a Plock elleni újabb BL fiaskó volt amire magyarázatot kellett találni.

Majd jött a szerda és a Mikulás bizony tisztes virgáccsal jutalmazta a bukdácsoló csapatot.

A túl acélosnak nem mondható Gyöngyös ellen idegenben veszített pontot a MOL Pick Szeged.

Október 21. óta a csapat 11 mérkőzést játszott, 4 győzelem és 2 döntetlen mellett 5 vereség a mérleg. Azaz 7 olyan mérkőzés volt, ahol pontot, vagy pontokat veszítettek Baloghék.

A vereségek közül a Veszprém és a Löwen ellen indiszponáltan, ötlettelenül és esélytelenül játszott a Szeged, a Nantes meccsen görcsösen és szétesően kézilabdáztak és csak ezután jött a nagy falat, a Barcelona. A katalán együttes ellen jött az igazi fordulat, álomszerű védekezéssel, egy összeszedett, koncentrált, erőtől duzzadó játékot mutatva jelezték: így is tudunk játszani. A mérkőzés előtt mindenki féltette a Picket, a meccs után meg szurkoló nem volt, aki nem dőlt volna hátra nyugodtan: innen már csak felfelé vezet az út. Két nappal később a bajnokságban még nyertek Gaberék Cegléden - bár ott is érezhető volt, hogy valami nincs rendben, de azt a fáradságnak gondolta mindenki. November 21.-ét mutatott a naptár, azóta eltelt 21 nap és a Szeged nem nyert meccset. Két BL vereség a csoportban a gyengébbek közé sorolt Kristiantad és a Plock ellen és két döntetlen a bajnokságban, a 10. Budakalász és a 11. Gyöngyös ellen. Ha csak ebből indulunk ki, félve gondolhatunk a szombati meccsre, mert az ellenfél a Dabas, a tabella 5. helyén áll. Ilyen rossz sorozatra a legrégebbi szurkolók sem emlékeznek.

Mixen rakták meg a meccset?

Az önértékeléssel nincs gond, a klub is érzi, hogy komoly csalódást okoztak.

„Számunkra is csalódást keltőek azok az eredmények, amelyeket a MOL-PICK Szeged férfi kézilabdacsapata elért az elmúlt időszakban. December 20-át követően a csapat tulajdonosánál vesz részt egyeztetésen a csapat vezetése, a szakmai stáb, ahol értékelik az elmúlt időszakot. A megbeszélést követően a döntésekről tájékoztatjuk a közvéleményt, addig a hátralévő feladatokra koncentrál mindenki.”

Ezt a közleményt csütörtök délelőtt írta a klub saját honlapján. Bár az utóbbi hetekben Szögi Nándor klubvezető is nyilatkozott a csapat honlapján és Juan Pastor Carlos is interjút adott ott, a csapat belső ügyként kezeli a történteket. Megteheti mindezt gond nélkül, ha rendeződni látszana a helyzet. De így, hogy a csapat hétről hétre saját maga alatt ássa a gödröt, kétélű a fegyver. Merthogy ilyenkor jönnek a találgatások, a jól vagy jobban értesültek információi és jelen helyzetben ez csak mélyítheti a válságot.

A szurkolók egyik fele a vezetőség fejét követeli, másik fele az edzőt korholja, van aki játékosokat küldene el a klubtól, akad aki szerint edzőt akarnak buktatni a játékosok.

Természetesen a sikertelenség a napjainkban oly népszerű „biztos mixen rakták meg a meccset” magyarázatot is magával hozta. Egy szurkolónak, a csapatért aggódónak nem feltétlen kell látnia és naprakészen informálódnia az öltözőben, vagy a vezetőségi megbeszéléseken történtekről, de ennél többet érdemel. A fentiek ugyanis pletykák, de minden ilyennek súlya van most és nem a megoldást segíti elő egyik sem. Ráadásul hozhat magával olyan jeleneteket, amit vasárnap láttunk a BL meccs után: magából kivetkőzött szurkolók elkeseredve szidják a csapatot, ami megint csak messze visz a megoldástól. A vasárnapi Plock vereség után a lemondását feszegető újságírói kérdésre határozott nemmel válaszolt Juan Carlos Pastor- mondván ő nem adja fel. Ezt két nappal később árnyalta a klub hivatalos oldalának nyilatkozva.

„Egy kapitány semmilyen helyzetben sem hagyja el a hajót. Hiszek a munkában, abban, hogy újból sikeresek leszünk. Nem adom fel egy pillanatra sem, a munkában hiszek. Ebben a helyzetben mindenkinek a tükörbe kell néznie. Nekem is! És én már a tükörbe néztem. “

Amit a szurkolók joggal kérnek számon egy ilyen helyzetben: ha hárítja a felelősséget, akkor valami apró konkrétumot mondjon a mester, hogy hol a hiba, kinél lát hibát. Merthogy a vezetőség hallgat, a játékosok a meccs után nyilatkoznak csak- akkor mélyinterjút és jövőbe mutató gondolatokat kár lenne várni. Így marad a találgatás, aminek jó vége nincs, csak elmérgesíti a helyzetet.

Pokoli menet lesz tavasszal

A Bajnokok Ligájában jelenleg az 5. helyen áll a MOL Pick Szeged. A Löwen és a Barcelona mögött 3 pont a hátránya, a Kristianstad előtt 3 pont az előny és 5 ponttal megy a már nem továbbjutó helyen álló Plock és Zagráb előtt. Tavasszal pokoli menet vár a fiúkra, csak a Zagrab ellen játszanak itthon, idegenben a címvédő Vardar, a hullámzóan teljesítő Löwen és Barcelona ellen kell minél több pontot gyűjtenie. A biztos továbbjutáshoz 3 pont szükséges- bár ahhoz, hogy veszélybe legyen mindez, a mögöttük álló triónak nem szabad pontot buknia. Ezt azért ne feltételezzük, hogy így lesz. Az előrelépéshez bravúr kell, ami jelenleg szinte elképzelhetetlen. Ugyanakkor

most februárig szünet van a nemzetközi porondon, azaz van idő a sorokat rendezni, ha sikerül, akkor is bravúr kell a feljebb lépéshez.

A továbbjutás ugyan nem garantálható, de a 16 közé jutás- a legminimálisabb cél valószínűsíthető, az egyenes kieséses szakaszban pedig bármi megtörténhet, igaz minél hátrébb kerül oda a Szeged, annál nehezebb dolga van.

A szegediek nem játszanak bajnoki döntőt?

A bajnokságban a Veszprém elleni súlyos vereség szinte biztossá tette, hogy hazai pályán kezdi majd a bajnoki döntőt MOL Pick Szeged a Veszprém ellen. Már ha eljut oda, merthogy a két döntetlennel már a nyakán lohol a Tatabánya és létezik az a forgatókönyv, hogy a szegediek nem játszanak bajnoki döntőt. Ha a Tatabánya nyer vasárnap a Veszprém ellen akkor pontszámban beéri a Szegedet és az év utolsó bajnokiján klasszikus győzelmi kényszerben léphetnek pályára a kékek a bányászvárosban. Ráadásul addig még a Dabas és a Csurgó ellen is van egy bajnoki meccs, ahol már életveszélyes lenne akár egyetlen pontot is elveszíteni. Ezek mind feltételezések persze. A Veszprém minden bizonnyal nyer Tatabányán és ha másként nem is, de egyszer minden rossz sorozat megszakad alapon a Szeged is hozza a meccseit, azaz Tatabányán, ahol az utóbbi időben mindig nehezen nyertek- ha nyertek, a becsületükért kell küzdjenek elsősorban a bajnoki pontok mellett. Azaz a bajnoki döntőben a Veszprém ellen hazai pályán kezdve kell kiharcolni a bajnoki címet. Ezen a szinten nem feltétlen az dönt, hogy ki kezd otthon vagy idegenben. A Magyar Kupa még szinte beláthatatlanul messze van. Egy meccsről van szó és ha azt feltételezzük, hogy változás nem lesz és marad ez a teljesítmény, arra a meccsre akkor is képes összekapni magát a csapat - láttuk ezt a Barcelona ellen. Kár is egyelőre mélyebben foglalkozni ezzel, mert ehhez tényleg jósok és jövőbe látó emberek kellenek.

Új trénert keresnek?

Amivel viszont foglalkozni kell, az a változás és a változtatás kérdése. Juan Carlos Pastor december 20-ig bizalmat kapott a vezetéstől, kérdés, hogy ez a döntés elódázása és a háttérben már a spanyol edzőt követő trénert keresik, vagy a folytatást is vele képzeli el a klub. Hírlik, hogy még októberben 2022-ig meghosszabították Pastor szerződését. Egyelőre ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem cáfolta senki. Nem vitás, hogy remek szakemberről beszélünk és ez még akkor is igaz, ha

most úgy tűnik, hogy nem működik a kémia közte és a játékosok között.

Igaz, akik nyilatkoztak a csapatból, mind egytől egyig elmondták: nem az edzőnek köszönhető, hogy idáig jutottak. Ugyanakkor kívülről az látszik, hogy Pastor sem tudja a megoldást, ami már sokkal nagyobb baj. Ez az amiben mérlegelnie kell majd a vezetésnek. Hisznek a spanyol edzőben és ami talán ennél is fontosabb: a játéklosok hisznek-e benne.

Játékosokat is elküldenek?

Az is több helyen előkerült, hogy játékost, vagy játékosokat küldenek el a klubtól. Egyelőre erről sem tudni biztosat, találgatások azonban itt is vannak. Denis Buntic például a Plock ellen nem volt ott a keretben és a Gyöngyös elleni bajnokin sem lépett pályára. Sokan tudni vélik, hogy a horvát légiós szerződését napokon belül felbontják, sőt egyesek már a pótlására érkező játékos nevét is tudják. Ezek azonban megint csak feltételezések, a klub - ebben az esetben érthetően - nem kommunikált semmit. Egyszóval minden képlékeny és nagyon zavarosnak tűnik, zavarosban pedig nehéz halászni, még akkor is ha egy szépen csillogó arany után kutatunk. Még másfél hét van az őszi idényből. Szombaton egy győzelem a Dabas ellen ha nem is gyógyítaná a sebeket, de mindenképpen segítene, majd jön a szezon értékelése és a válogatott szünet.

Azaz közel 2 hónapja lesz klubnak rendezni a sorokat. Merthogy most játékosnak, edzőnek és vezetőnek is tükörbe kell néznie, hogy utána a szurkolók szemébe tudjanak nézni. És talán egy kicsit hosszabban kellene azt a tükröt nézni mindenkinek, mint a vezetőedző tette a napokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.