ARC

Kiss Rigó László: Öröm, hogy nem csak a katolikusok ünneplik a karácsonyt

Kiss Rigó László: Öröm, hogy nem csak a katolikusok ünneplik a karácsonyt

2017. december 24., vasárnap
Kiss Rigó László: Öröm, hogy nem csak a katolikusok ünneplik a karácsonyt

Ünnepi interjú a Szeged-Csanádi megyéspüspüspökkel pizzáról, okostelefonról, a Megváltóról és persze a karácsonyról.

Fotó: Szegedma/Kovács Ferenc
SzegedMa: Mit szólt ahhoz, amikor a Pápa pizzán fújta el a születésnapi gyertyáit?
Kis Rigó László: Nem voltam ott, mert előtte eljöttem. Egy hónapja találkoztam a Szentatyával, de akkor nem pizza volt.
Hogyan kezeli az egyház az okostelefon forradalmat, vagy éppen a Facebookot? Vagyis, mennyire tudják lekövetni a mai kommunikációs trendeket?
Nyilván minden lehetőséget kihasznál az, akinek van mondanivalója a másik felé. Mi is! A keresztény egyház részére a kommunikáció nem kényszer, és nem az anyagi népszerűség a szempont. Hanem - mi úgy hívjuk - a tanúságtétel.

Az egyház nem akarja magát reklámozni, kampányokat sem tart. Szívesen felkínálja az értékeit, amelyeket közvetít minden ember felé, minden társadalomban.

Kötelességünk ezt minden modern platformon közvetíteni, akár a Facebookon is.
Az idei karácsony miben lesz más a magyarok életében?
A visszatérő ünnepek hordoznak magukban állandó üzenetet, értékeket és mindig van, ami új. Amennyiben másként éljük meg, mi vagyunk azok, akik változtunk, mások lettünk mint egy évvel korábban.

Az ünneplés körülményeihez minden hozzátartozik, ami az elmúlt esztendőben történt, vagy éppen történik velünk most és a világban.

Mindezt magunkkal hordozzuk, amikor próbálunk kicsit elcsendesedni.
Fotó: Szegedma/Kovács Ferenc
Mennyire kész az emberek szíve a karácsonyhoz?

Mindenki máshogy áll hozzá. Advent önmagában érkezést, eljövetelelt jelent, de sokan nem is tudják, mit jelent ez a szó. Nyilván a kereskedelemből, a világító üzletekből, utcákból, közterekből, az ünnepi hangulatból mindenki sejti, hogy valami közeleg.

Az pedig csak örömteli dolog, hogy nem csak a keresztények ünneplik a karácsonyt. A Megváltó az egész emberiség megváltójának vallja magát, tehát jó az, ha az egész emberiség ünnepel és tud örülni.

Széles körben egyetértünk mindannyian abban, hogyilyenkor valami sajátos töltés van a levgőben. Egy dolog, hogy ilyenkor az emberek vásárolnak, de ebben nincsen semmi rossz.

Karácsony idején azonban vallástól, hittől függetlenül az emberek úgy érzik, valami jót kell magukból mutatniuk. Valami emberségről kell tanúbizonyosságot tenniük. Ez egy belső kényszer, semmi nem kényszeríti őket erre kívülről.

Ez a karácsony egyik csodája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.