Gazdaság

Hová tűnt 281 millió forint a szegedi városházáról?

Hová tűnt 281 millió forint a szegedi városházáról?

2017. december 14., csütörtök
Hová tűnt 281 millió forint a szegedi városházáról?

Ennél némileg égetőbb az a kérdés, hogy hová tűnt 2,24 milliárd forinta Szegedi Hulladékgazdálkodási cégből?UPDATE: Az önkormányzat szerint hazudik a kukaholding a pénzekről.

350 millió forintos tagi kölcsönt

szeretne adni

a városvezetés a

Szegedi Hulladékgazdálkodási cégnek, arra hivatkozva, hogy az országos kukaholding (hivatalos nevén:Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., vagyis NHKV) nem fizet rendesen az önkormányzati cégnek, emiatt pedig veszélybe kerülhet - Szentgyörgyi Pál alpolgármester szerint legalábbis - a cég hiteleinek visszafizetése. Ennek azonban ellentmond, hogy az NHKV kommunikációs vezetője, Csizmadia Tamás

azt állítja

idén valamivel több mint 2,24 milliárd forint szolgáltatási díjat utaltak át a szegedi önkormányzati cégnek, legutóbb pedig december elején 281 milliót.

A kérdés tehát az, hogy hová tűntek el ezek a pénzek? Lapunk megkereste mind az alpolgármestert, mind a hulladékgazdálkodási cég vezetőjét, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A kukaholding negyedévente számláz - a következő januárban jön

Csizmadia Tamás közölte azt is, negyedéves számlázási időszakok vannak, és ezeket is eltolták 3 hónappal, hogy könnyebb legyen fizetni. Akövetkező szemétszámlát (vagyis a harmadik negyedévről szólót) januárban kapják majd meg a szegediek, hogy ne karácsonykor kelljen ezzel foglalkozni.

A vezető szerint komoly gondot okozott, hogy sokszor hibás és hiányos adatokat kaptak a helyi szemétszolgáltatótól, és időbe került ezeket tisztázni, pontosítani. Mostanra viszont beállt a rendszer, a számlázás is zavartalan lesz - ígéri.

UPDATE: Az önkormányzat szerint hazudik az NHKV a számokról

Kerényi György, a szegedi városháza kommunikációs vezetője lényegében azt írta lapunk kérdésére, hogy az NHKV hazudik a számokról, mert nem annyit utaltak, mint amennyit állított Csizmadia. - Az NHKV rendszertelenül, több havi késéssel fizet a szolgáltatónak és nem az önkormányzatnak (akkor is kevesebbet, mint amennyibe a szemétszállítás kerül), viszont a szemétszállítást végző közszolgáltató cég dolgozói havonta kapják bérüket, ahogyan a kukásautók üzemanyagáért sem negyedévente kell fizetni - írta Kerényi. Az NHKV december 6-án átutalt 281 milliót. Csakhogy ez az összeg a III. negyedévi, tehát a július 1-szeptember 30. között felmerült költségek előlege – ezt fizették ki év végén - állítja a városi kommunikációs vezető, aki szerint

a szegedi hulladékszállítás éves költsége 2,5 milliárd forint. Az NHKV az idei évi szolgáltatásra eddig 1,8 milliárd forintot utalt át, tehát 700 millió Ft-tal kevesebbet.

- A jelentős fizetési csúszások miatt az önkormányzati cégnek kell meghiteleznie a működés költségeit, amit csak úgy tud megtenni, hogy beszállítóinak jelentős összeggel tartozik, késve fizet. Ezért kénytelen most a Szegedi Önkormányzat tagi kölcsönt adni a közszolgáltató cégének - magyarázta Kerényi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.