Hírzóna

Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás

Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás

2017. december 21., csütörtök
Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindulásával a magyar egészségügy digitalizációjának új fejezete kezdődött meg.

Mostantól a háziorvosok és a szakorvosok közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek az általuk kezelt betegek tárolt adataihoz, leleteihez, valamint egyéb vizsgálati eredményeihez. Minden, 2017. november elseje után keletkező dokumentum már automatikusan felkerül ugyanis ebbe a biztonságos Térbe. Így az orvosok döntéseit sokkal több információ segíti abban, hogy a betegút lerövidüljön, illetve a páciensek gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb és személyre szabottabb ellátáshoz jussanak. Az ellátási folyamat nem változik, az új központi rendszer a háttérben működik és támogatja az egészségügyi dogozók munkáját. • Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén az állampolgár felkeresi orvosát, aki – az évek óta meglévő gyakorlatnak megfelelően – a helyi informatikai rendszerében felvesz egy ellátási eseményt. A rendszer az ellátási esemény megindítását elküldi a Térnek, így kapcsolva össze a beteget az orvossal a digitális felületen. • Az ellátás során a betegdokumentumok (leletek, ambuláns lapok, zárójelentések), e-receptek és e-beutalók az orvos rendszeréből kerülnek fel a Térbe, ahonnan majd az arra jogosult szakember (kezelő- vagy háziorvos, kizárólag a receptek esetében pedig a gyógyszerész) bármikor lehívhatja azokat. • A receptek az orvos „aláírása”, vagyis jóváhagyása után válnak e-receptté a Térben. A rendszerből visszaérkező azonosító szám kerül fel a 2018. év végéig még kötelezően kiadásra kerülő papír alapú felírási igazolásra. Ám ha bármilyen okból kifolyólag az adatokat nem tudja a helyi rendszer elküldeni a Térbe, akkor sem sérül az ellátási folyamat. Ebben az esetben hagyományos papírreceptet állít ki a rendszer, amelynek tartalma majd a gyógyszer kiváltásakor, a gyógyszertárban kerül be a TÉR-be. • Az elektronikus receptként felírt készítményeket továbbra is bárki számára ki lehet váltani a papír alapú felírási igazolással. Az ellátott saját gyógyszereihez a személyi igazolványa és a TAJ kártyája együttes bemutatásával is hozzájuthat, a közeljövőben pedig elegendő lesz csupán az elektronikus személyi igazolványával igazolni magát az e-recept kiváltás során. • Az orvos a beutalót a saját rendszerében írja meg, ahogy eddig is, és a dokumentum innen kerül fel a Térbe, ugyanúgy, mint az e-recept. Az eredményekért a jövőben már nem kell majd visszamennie a betegnek az adott intézménybe, hiszen a kezelőorvosa saját számítógépén eléri azokat. Ugyanígy láthatja a kezelőorvos azt is, hogy mely gyógyszereit váltotta ki a beteg.

Az EESZT előnyei

Hatékonyabb kezelés: a háziorvos látja az összes, 2017. november 1. után keletkezett leletet, vizsgálati eredményt, még azokat is, amiket más orvos rendelt vagy végzett el. Emellett láthatja, hogy a beteg kiváltotta-e a korábban felírt gyógyszert, vagy a beutalójával elment-e a szakrendelésre, vizsgálatra. Gyorsaság, biztonság: mostantól nincs elveszett zárójelentés, recept vagy beutaló; minden egy helyen megtalálható a beteg fiókja alatt a Térben. A leletek lekérhetők, így nem kell adott esetben hosszú órákat utazni csak azért, hogy az eredményeket megkapja a páciens, és nem lesz kevésbé hatékony a szakorvosi ellátás, ha a korábbi vizsgálati eredményeket a beteg nem vitte magával Megtakarítás: a betegek kényelmét szolgálja, de jelentős idő- és pénzmegtakarítást is hoz a feleslegesen ismételt vizsgálatok elkerülése. Egy megfelelő időn belül elvégzett vérvételt például nem kell újra elvégezni, hiszen eredményei hozzáférhetők az orvos számára. Rugalmasság: a megszokott, papír alapú receptek, beutalók a továbbiakban is megmaradnak, így idős családtagok, gyermekek vagy más személy számára a felírási igazolás birtokában bárki kiválthatja a készítményeket személyazonosság igazolása nélkül is. Biztonság: az EESZT-be került betegadatokat és dokumentumokat kizárólag a beteg háziorvosa és kezelőorvosa láthatja az egészségügyi szolgáltató medikai rendszerén keresztül. A gyógyszertári rendszerek csak a receptadatokat érik el, így a patikus és a gyógyszertári szakasszisztens kizárólag a receptek adataihoz férhetnek hozzá. Saját felelősségére mindenkinek megvan a lehetősége, hogy a lakossági portál felületén (www.eeszt.gov.hu) a digitális önrendelkezés keretében szabályozza - korlátozza vagy éppen engedélyezze- az EESZT-be kerülő adatai hozzáférhetőségét. Számolni kell azonban a döntés egészségügyi kockázataival is. Minden beteg jól felfogott érdeke, hogy kezelőorvosa a lehető legteljesebb képet kaphassa egészségügyi állapotáról, így biztosítva a személyre szabott, még hatékonyabb terápiákat. Az EESZT használatával tehát senki sem kerülhet a korábbinál hátrányosabb helyzetbe, a rendszer adta biztonsági és kényelmi előnyöket viszont mindenki élvezheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.