Gazdaság

Bedurrant a magyar gazdaság, pukkantják is a pezsgőket

Bedurrant a magyar gazdaság, pukkantják is a pezsgőket

2017. december 23., szombat
Bedurrant a magyar gazdaság, pukkantják is a pezsgőket

A jegybank és a piac is 3,9%-os növekedést vár a magyar gazdaságtól az év egészére. Ekkora dinamikára az elmúlt évtizedben csak egyszer volt példa, indokolt tehát az év végi pezsgőbontás - írja a Portfolio. A ritkán látott számok elsősorban azoknak a magyar cégeknek köszönhetők, amelyek a csúcsra járatott EU-forrásokból és/vagy a hosszú idő után először felpörgő banki hitelekből gazdálkodtak.

Az adózásban és a finanszírozásban is előrelépést hozott 2017 a vállalatoknak:

  • a társasági adó egységesen 9%-ra csökkent,
  • dömpingszerűen megjelentek az új EU-pályázatok és ezek eredményei,
  • az MNB Növekedési Hitelprogramjának márciusi lefújása ellenére pedig inkább magasabb fokozatra kapcsolt, minthogy kifulladt volna a hitelezés.

Ha helyesnek bizonyul a jegybank előrejelzése, akkor a GDP 3,9%-kal, az infláció 2,3%-kal, a belföldi felhasználás 6,1%-kal, a beruházások pedig 22,7%-kal nőnek idén. Soha rosszabbat - írja a lap. Idén az EU-s kifizetések akár 2500 milliárd forint fölé is emelkedhetnek a tavalyi 2100 milliárdról, azaz a 2014-2020-as EU-s programozási ciklus előrehaladásával tényleg felpörögtek a kifizetések. A strukturális és beruházási alapokból 7 év alatt nekünk járó pénzeknek (kb. 8950 milliárd forint) mára közel a 106%-át meghirdették pályázatok formájában, több mint 70%-ban már a nyertes kiléte is ismert, közel 40%-át pedig ki is fizették.

Az EU-források beáramlása és a hitelezés is dinamikus lehet 2018-ban is, legalábbis egyelőre semmi nem utal negatív fordulatra. Ebből a teljes magyar gazdaság profitálhat.

(via portfolio.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.