Sport

Asztalitenisz: déris, bethlenes és radnótis sikerek a Diákolimpián

Asztalitenisz: déris, bethlenes és radnótis  sikerek a Diákolimpián

2017. december 9., szombat
Asztalitenisz: déris, bethlenes és radnótis  sikerek a Diákolimpián

A Csongrád megyei Diáksport Egyesület szervezésében, valamint a Csongrád megyei Asztalitenisz Szövetség és a Hód ASE háttértámogatásával közösen rendezték meg a vásárhelyi Balogh Imsi Sportcsarnokban, a 2017-18-as megyei asztalitenisz diákolimpia V.-VI. korcsoportos fiú-lány döntőjét.

Márki Ernő és Bácsi Bernát szakvezetőknek köszönhetően az impozáns Sportcsarnokban igazán méltó helyet találtak a szervezők e rangos sportesemény lebonyolítására. A nézői lelátó emeletéről szemlélve, igen látványosnak tűnt a nyolc asztalon pattogó a labdák, az ide-oda ugráló lelkes diákok, valamint az értük izguló szülők és szakemberek nyüzsgő társasága – adta hírül Kovács János testnevelő.

"A világi olimpiákra az adott ország, - a diákolimpiára az adott iskolák legtehetségesebb sportolói juthatnak csak el. Országunk és iskolánk olimpikonjaira egyaránt büszkék vagyunk. E kettő sikeressége meghatározó feltételei egymásnak. Előbbiben az edzők, utóbbiban a testnevelő tanárok minőségi munkája meghatározó. Fontos, ahogyan a fiatalokkal bánnak és biztatják őket. Adott iskola megítélésében, jó hírnevének erősítésében személyiségük, a sporthoz való ambiciózus hozzáállásuk döntő tényező. Az amatőr diáktehetségeket meglátó, felkaroló „gyémántcsiszoló” munkájuk az, ami a diáksportot előre viszi. Diákjaikkal ők is egy „tantárgyi verseny” vagy olimpiai érem vitathatatlan részesei. E rangos sporteseményre évente csak egy alkalommal kerül sor" – áll a beszámolóban. Ezen a sporttalálkozón is a szakköri testnevelői munkától indulva, a megye számtalan településein, iskolai kollégiumokon át, kisebb falvak pingpongos „alkotó műhelyein” keresztül, a városi elit sportegyesületeit is beleértve - számos edző, tanár és szakember látogatott el tanítványával erre a rendezvényre. Itt derült ki, hogy kiknek a diákjai képviselik majd megyénket a jövő évi karcagi országos szakági döntőn, e nagyon népszerű és látványos sportágban. A versenyt „A” és „B” kategóriában bonyolították le, - előbbiekben az igazolt, utóbbiakban az amatőr versenyzők indulhattak. A „B” döntőt, - az iskolai évek alatt önerőből igazi amatőr versenyzővé cseperedő diákok összecsapását - előzte meg a legnagyobb szakmai várakozás. A középiskolások döntője a vásárhelyi körzet előselejtezőjével indult, majd a főtáblán csatlakoztak hozzájuk a szegedi körzet döntősei, a korábban „asztalitenisz iskolai sporttörténelmet írt” Déris diákok. Az így kialakult csoportok „elitjei”, egy négyes és egy hármas csoportba kerültek. Itt, körmérkőzések és keresztbe játszások során döntötték el a versenyzők, hogy kik lesznek csoportjuk finalistái. Ki lesz közülük Csongrád megye Karcagra utazó egyszemélyi „asztalitenisz nagykövete”. A döntő számos színvonalas mérkőzéseket, taktikai küzdelmeket, sziporkázó kontracsatákat, látványos labdameneteket hozott. A veszteseknek véget ért a megmérettetés. Sokan csalódottan hagyták el a játékteret, voltak, akik könnyeikkel küszködve kerestek vigasztalást edzőjük mellett. Mások viszont ujjongva örültek döntőbeli helyezéseiknek.

Erre az alkalomra is érvényes volt Hemingway irodalmi Nobel-díjas mondása, mely szerint: „A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.”

A versenyen az alábbi eredmények születtek:

V-VI. korcsoportos fiú egyes – A kategória

1. Kalla Lajos (Szegedi SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépisk.)

V-VI. korcsoportos leány egyes – B kategória

1. Kiss Rebeka (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)

V-VI. korcsoportos fiú egyes – B kategória

1. Márki-Zay Gellért (Bethlen Gábor Református Gimnázium) 2. Majer Attila (Szegedi SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépisk.) 3. Szikora Norbert (Bethlen Gábor Református Gimnázium) 4. Purák Rajmund (Szegedi SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépisk.)

A diákok sikereiben közreműködő edző-testnevelők:

Márki Ernő (ATSK) Bácsi Bernát (Hód ASE) Kovács János (Szegedi SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépisk.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.