Egyetem

A tumor korai felismerésében lépnének előre

A tumor korai felismerésében lépnének előre

2017. december 6., szerda
A tumor korai felismerésében lépnének előre

Hazánkban az újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos megbetegedések száma évente az 50 ezret is meghaladja, és 30-33 ezer beteg halálát okozza a rák.

Magyarországon a tumorok kezelésének közvetlen költségei évi több mint félmilliárd euróra rúgnak, míg a közvetett költségek ennek többszörösét teszik ki a korai halál okán kieső termelés, a korai nyugdíjazás, a táppénz és a páciensek rokonainál jelentkező időkiesés miatt. A Szegedi Tudományegyetem tájékoztatása szerint ezen jelentősen változtathatnak olyan modern és költséghatékony technológiák, amelyek a tumor korai felismerésére és személyre szabott kezelésére fókuszálnak. Egy pályázaton elnyert 1,498 milliárd forinttal támogatott projektben olyan költséghatékonyan működő rendszert hoznak létre, amely egyszerű vérminta alapján segíti a tumorok korai felismerését, valamint a megfelelő kezelési mód kiválasztását. Az Enterprise Communications Magyarország Kft. a Szegedi Tudományegyetem több intézetének kutatóival együttműködve egy komplex tumor diagnosztikai rendszer fejlesztésébe kezdenek. A kutatási eredmények egy része az oktatásban hasznosul, más része a projektbe épül be. Az elméleti kutatási eredmények felhasználását követően létrejövő új eljárások, új szoftveres megoldások és új diagnosztikai eszköz rendszer prototípusát képezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.