Hírzóna

A klímaváltozás nem csak negatív hatással jár

A klímaváltozás nem csak negatív hatással jár

2017. december 5., kedd
A klímaváltozás nem csak negatív hatással jár

Rövidesen elkészül az a klímastratégiai dokumentum, amely Csongrád megye klímavédelmi törekvéseit és javaslatait tartalmazza.

A stratégia készítőinek képviseletében Gulyás Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető-helyettese elmondta, a december 1-jén Szegeden tartott Csongrád Megyei Éghajlatváltozási Platformon olyan speciális igényű társadalmi csoportok képviselői, különböző tudományok és szakterületek, illetve a gazdasági élet szereplői osztották meg javaslataikat, amelyek a napi tevékenységük során szerzett tapasztalataikkal hozzájárulhatnak a megyei stratégia megalkotásához. A platform szakmai álláspontjának kialakítását követően a Csongrád Megyei Közgyűlés a stratégiát társadalmi egyeztetésre bocsátja.

– A klímaváltozás hatásai valamennyi országrészt érintik, ugyanakkor a dél-alföldi megyéket hangsúlyosabban, itt a napsütéses órák száma magasabb, a csapadékmennyiség alacsonyabb az országos átlagnál. A klímaváltozásnak a mezőgazdaság az egyik leginkább kitett gazdasági ágazat, itt érzékelhető legerőteljesebben annak hatása. Fontos, hogy minél hatékonyabb technológiákat alkalmazzunk, olyan környezetbarát energiákra építsük a mezőgazdasági tevékenységet, amely nem terheli tovább a légkört, mérsékelhető ezáltal többek között a szén-dioxid-kibocsátás is. A megye megújuló energiakészlete potenciális lehetőséget rejt magában – emelte ki a tanszékvezető-helyettes.

Az egyetemi adjunktus szerint a klímaváltozásnak nem csak árnyoldala van, mivel innovatív megoldások kidolgozására, alkalmazására ösztönöz. Amelyik intézmény, szervezet, vagy gazdasági szereplő időben tud a változó körülményekhez igazodni, technológiai újításokat kifejleszteni, vagy behozni Magyarországra és úttörőként alkalmazni azokat, az gazdasági előnyre tehet szert. Megtudtuk, Csongrád Megye Klímastratégiájának kidolgozásához térségi workshop-ok alkalmával is gyűjtöttek információkat, rövidesen pedig a megye településvezetői is tovább építhetik javaslataikkal a megyei stratégiát. A klímavédelem távlati céljai között szerepel a települési stratégiai dokumentumok elkészítése is. A Csongrád Megyei Önkormányzat a megyei dokumentum kidolgozására és a platform életre hívására és működtetésére száz százalékban finanszírozottan 30 millió forint támogatásban részesült a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 projekt a tervek szerint 2018 tavaszán zárul. A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítószámú "Csongrád Megye Klímastratégiájának elkészítése" című projektje az Európai Unió támogatásával. (x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.