Közélet

Szent László hagyatéka tanít és figyelmeztet – Tablókiállítás nyílt Szegeden

Szent László hagyatéka tanít és figyelmeztet – Tablókiállítás nyílt Szegeden

2017. november 14., kedd
Szent László hagyatéka tanít és figyelmeztet – Tablókiállítás nyílt Szegeden

A magyar uralkodó a hit bajnokaként máig karakteres példaképként állhat a magyarság, valamint Közép-Európa népei előtt. Az emlékét őrző vándorkiállítás november 21-ig a szegedi dóm látogatóközpontjában tekinthető meg.

„Szent István idejében a keresztény hit ugyan megjelent a magyarok körében, de ekkor még inkább hasonlított egy fiatal facsemetére, amelyet egy idegen talajba ültettek el, nem volt lehetősége megerősödni. Szent László uralkodása alatt már erős gyökeret vert, a magyarságra jellemző jegyekkel vérteződött fel. Napjainkban hajlamosak a tőlünk nyugatabbra fekvő társadalmak identitásukat feladni, gyökereiket megtagadni. László király példája segíthet bennünket abban is, hogy mi magyarok ne így tegyünk, hanem megőrizve identitásunkat erős közösséget alkossunk” – mondta el

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyéspüspök a kiállítás megnyitóján.

A Szent László király a hit bajnoka, a haza hőse című tablókiállításról

Gaal Gergely

, a Szent László-év Tanácsadó Testület elnöke ismertette, a kiállítást kiegészítették

Mihály Gábor

Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész két bronzszobrával. Hozzátette, az egész Kárpát-medencébe, sőt, még azon túl is eljutó vándorkiállítás célja volt, hogy széles körben bemutassák Szent László uralkodását, emlékeztessenek kimagasló történelmi személyeinkre, hiszen ismernünk kell múltunkat ahhoz, hogy a jövőbe vezető utat is tisztábban láthassuk.

Lomnici Zoltán

, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke úgy fogalmazott, László király pontosan tudta, hogy a hit, a rend és az ország biztonsága az, amely megtartja a nemzetet, ennek köszönhetjük fennmaradásunkat. Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója teremtett alkalmat egy széles körű programsorozatot megvalósító tematikus év életre hívására 2017-ben, amelynek jegyében hirdette meg

Potápi Árpád János

nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Szent László-évet, a kezdeményezés fővédnöke

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.