Bulvár

Szegeden gyilkolt az egyetemista – Elrendelték a kényszergyógykezelését

Szegeden gyilkolt az egyetemista – Elrendelték a kényszergyógykezelését

2017. november 7., kedd
Szegeden gyilkolt az egyetemista – Elrendelték a kényszergyógykezelését

Egy szegedi sörözőben vágta át a torkát tavaly alkalmi ismerősének egy fiatal férfi. A Szegedi Törvényszék felmentette az emberölés vádja alól és kóros elmeállapota miatt elrendelte a kényszergyógykezelését.

A jelenleg 25 éves vádlott tavaly február 1-jén ismerőseivel italozott, majd éjfél körül egy másik szegedi sörözőbe mentek át. Ott találkozott a későbbi sértettel, akivel végül kettesben maradtak, és folytatták az italozást, köztük vita nem volt. A férfi hajnali három óra körül a nadrágja zsebében kinyitotta a mindig magánál tartott bicskáját, majd a késsel előzmény és ok nélkül nyakon szúrta partnerét. A 7 centis pengét tövig beleszúrta az áldozatba, majd 16 centiméteres sebet ejtve átvágta a torkát. A vádlott a jelenlévőknek annyit mondott, "ez csak egy maffiózó", majd elhagyta a helyszínt, a rendőrök hajnali öt óra körül fogták el. A sértett - a jelen lévő vendégek segítségnyújtása ellenére - perceken belül elvérzett.

A vádlott az eljárás során arra hivatkozott, hogy a sértett fenyegette, így jogos védelmi helyzetben volt. A bíróság előtt megtagadta a vallomástételt, de az egyik tanú szavait kommentálva úgy fogalmazott, "nincs bennem megbánás, mert nem vagyok bűnös". A férfi korábban is kontrollálatlanul fogyasztott alkoholt, többször is detoxikálóba került, a bűncselekmény idején is ittas volt, véralkoholszintje 2,5-3 ezrelék között lehetett. A vádlott - a szakértői vélemények szerint - súlyos elmebetegségben, paranoid skizofréniában szenved, képtelen cselekménye következményeinek felismerésére. Az orvosok szerint gyógykezelése feltétlenül szükséges, bármikor bekövetkezhet nála ön- vagy közveszélyes állapot, elkövethet hasonló bűncselekményt. A döntés indoklása során

Joó Attila

tanácsvezető bíró kifejtette, a vádlott vallomásán kívül semmi nem támasztja alá, hogy jogos védelmi helyzetben volt. A vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére. Mint arról korábban is

írtunk

, a tettes az SZTE ÁJTK hallgatója volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.