Politika

Palkovics László Szegeden: „Nagy terveink vannak az egyetemmel is”

Palkovics László Szegeden: „Nagy terveink vannak az egyetemmel is”

2017. november 22., szerda
Palkovics László Szegeden: „Nagy terveink vannak az egyetemmel is”

A „kockásingesektől” az elektromos autókig – számos témát érintve beszélgetett Csúri Ákos, a Blogstar.hu alapítója a SZEGEDma Klub vendégével.

– A PISA-felmérés eredményei valóban hagynak kívánni valót maguk után, s mivel valamennyi nemzetközi felmérést komolyan kell venni, ebből is lekell vonni a következtetést – emelte ki Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán este a Bistorant rendezvénytermében, ismertetve, a teszt 15 éves gyermekek képességeiről ad visszajelzést, ahol azt mérik, miként tudják a fiatalok az iskolában elsajátított ismereteket alkalmazni. Mint elmondta,

a felmérés eredményei nem feltétlenül tükrözik minden esetben egy-egy társadalom sikerességét.

Rámutatott, a PISA-felmérésen túl a TIMSS-felmérést és az országos kompetenciamérést alapul véve is kimutatható, a tanulási eredményesség összefügg a családi háttérrel. Elmondta, 2015-től hazánkban immáron hároméves kortól kötelező a gyermekek óvodáztatása, ezáltal hamarabb kerülnek közösségbe, ennek egyik pozitív hatása a PISA-felmérésben is megmutatkozhat a már ebben a rendszerben nevelkedő generációknál. Az államtitkár hangsúlyozta, a mindenkor felmerülő oktatási kérdéseket a tárgyalóasztal mellett kellene tisztázni – utalt a pedagógustársadalom korábbi „kockásinges” véleménynyilvánítására.

Az innováció a jövő záloga

Palkovics László szerint számos olyan kutatási terület van, amelyben Magyarország komoly eredményeket tud már most felmutatni. Ide sorolta például a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatásokat, az asztrofizikához kapcsolódóakat, vagy például a lézerfizikához kötődőeket. A Szegeden létesült lézerközpont és a közvetlen szomszédságába tervezett tudományos ipari park hosszútávon megalapozhatja Szeged fejlődését. „A városba a lézerközpont eredményeit is hasznosítható cégeket várják” – tette hozzá. A Szegedi Tudományegyetemmel kapcsolatban elmondta, további nagy terveik is vannak.

A mérnökképzést megerősítenék, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „vetélytársává” tennék a szegedit.

Elektromos autóval Szeged utcáin?

„Erre még várni kell, hiszen még Amerikában sem mondható triviális közlekedési eszköznek az elektromos autó” – jegyezte meg. Új technológiáról van szó, minél többet vásárolnak, gyártanak, az ár megy lejjebb, továbbá mindenki mérlegelheti, az elektromos meghajtással járó üzemeltetési költség takarékossága mikor kompenzálja hosszabb távon a magasabb vételárat. Hozzátette, nehéz lenne megjósolni, mikor lehet népautó egy teljesen elektromos hajtással működő jármű, noha az irány erre mutat. Ezt jelzi többek között az is, hogy a

napokban

több mint háromszáz új elektromos töltőállomás telepítését kezdték meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.