Közélet

Ingyenes lesz a nyelvvizsga

Ingyenes lesz a nyelvvizsga

2017. november 6., hétfő
Ingyenes lesz a nyelvvizsga
idegennyelv_szte_itb-9

A jövő évtől, bárki, aki 35 évnél nem idősebb, ingyen szerezheti meg első nyelvvizsgáját. A kormány évi három milliárd forintot különít el erre a célra.

Bianka

a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, a fiatal lány a tanulmányai végéhez ért, diplomáját mégsem tudta átvenni, hiszen az ehhez szükséges nyelvvizsga elvárást, mint mondja pénz szűkében nem tudta teljesíteni. „Nagyon örülök, hogy államilag is támogatni fogják a nyelvvizsga megszerzését. Ez elég nagy motiváció lesz sokak számára, hiszen gyakorlatilag kétszer kell érte fizetni. Először a felkészülésért, másodszor a nyelvvizsgáért. A nyelvtanfolyamok nem mindig célra vezetőek, a magán órák pedig drágák” – fogalmazott portálunknak a Bianka, aki élni szeretni az új lehetősséggel, ezért csak a jövő évben szándékozik nyelvvizsgát tenni. A következő három évben évente hárommilliárd forintot különít el a magyar kormány a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának ingyenessé tételére – áll a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban. A visszatérítés az első sikeresen teljesített komplex középfokú (B2) nyelvvizsgára vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgára, valamint a komplex felsőfokú (C1) vizsgára vonatkozik. A program 2018. január.1-jétől lép érvénybe, a nyelvvizsga díját a 35. évüket be nem töltött fiatalok számára térítik meg utólag. Tehát, a nyelvvizsgadíjat továbbra is mindenkinek saját költségből kell fizetni, de a sikeres vizsgát követően az Új Nemzedék Központnál lehet majd kérni a vizsgadíj kifizetését. A visszatérítés minden esetben utalás formájában történik a központon keresztül. Abban az esetben, ha valaki a nyelvvizsgát nem egy időben, hanem részvizsgánként szerzi meg – az előírt korhatár betöltését megelőzően, az a második részvizsga díját igényelheti. A késleltett diplomaszerzés problémája sokakat érint, sok esetben hátrányt jelent a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. „ Amíg nem volt keresetem, édesanyámék támogattak, nem akartam terhelni őket a nyelvvizsga költségével. Ha nem is tűnik olyan nagynak a ráfordítandó összeg, akkor is sok családnak problémát okoz a kifizetése. A statisztikai számokból is látszik, hogy sokkal kevesebben jutnak diplomához, mint ahányan befejezik az egyetemet. Nagyon jó dolognak tartom a kormány részéről, hogy legalább ennyit biztosítanak, mivel ez is nagy segítség a részükről” – fogalmazott

Nagy Ágnes

abszolvált egyetemista, akinek gondot okoz a munkaszerzés, hiszen diplomáját nyelvvizsga hiányában nem vehette kézhez. Az anyagi terhek csökkentése mellett a kormány ezzel a fiatalok továbbtanulási és munkaerőpiaci esélyeit is támogatja, mindemellett a fiataloknak és családjuknak átlagosan 2018-ban 34.500 Ft-os megtakarítást jelent a nyelvvizsga megszerzésének állami támogatása. A visszatérítése emellett várhatóan motiválja azokat is, akik bár tanultak és beszélnek nyelvet, valamilyen oknál fogva nem szereztek erről bizonyítványt. A támogatott nyelvvizsgát angol, arab, finn, francia, héber, holland, japán, kínai, német, olasz, orosz, portugál, spanyol, továbbá a nemzetiségek által használt nyelvek valamelyikéből (bolgár, horvát, lengyel, satöbbi), valamint latin nyelvből lehet megszerezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.