Közösség

Ilyen az, amikor együtt bandázik a nagyi és az unoka

Ilyen az, amikor együtt bandázik a nagyi és az unoka

2017. november 4., szombat
Ilyen az, amikor együtt bandázik a nagyi és az unoka

Akinek van, az áldja, akinek nincs, naponta érzi a hiányát, valami ehhez hasonló kapocs fűz össze nagyszülőket és unokákat.

Számtalan történet, mese, élmények, nyaralások, kedves múltidézés és nagyon sok kérdés talált megválaszolásra kedden a Csongor téri játszóházban, ahol egy finom süti és tea mellett beszélgettek és cseréltek tapasztalatot idősek és fiatalok.

„Gyakran tapasztaljuk, hogy az ide érkező gyermekek csak a legszűkebb családjukkal tartanak kapcsolatot. A család fogalma számukra apát, anyát és a testvért jelenti, hisz nincsenek rendszeres kapcsolatban nagyszüleikkel”

– mondta el lapunknak

Kolláth Enikő

, játszóház vezető. Kiemelte, ennek okát számtalan magyarázattal lehet alátámasztani kezdve a mozaik családokkal, az egyszülős családokkal és számtalan más családi mintával. De okként, sokszor az is felmerül, hogy a városban hamarabb találnak munkát a fiatalok, így a nagyszülő vidéken marad egyedül. Ugyanakkor az is tény, nagyon sok nagyszülő él egyedül a városban, főként a panelekben, mert a gyermekeik kirepültek, családot alapítottak és sajnos a lakás mérete nem tette lehetővé, hogy a nagycsalád együtt maradhasson. „Teljesen egyetértek Enikővel, azzal azonban mindenképp kiegészíteném, hogy mi idősek is nagyon sokat kapunk a gyerekektől. Nekem például sokszor jelent gondot a telefon használata, mert hiába van leírva, olyan modern szavakat használnak, amiket én nem ismerek, vagy, ha ismerem is nem úgy használom, ahogyan azt az elektronikai eszközök igényelnék, hiszen az idegen szavaknál, - mint az angolban is-, több megnevezésre használható ugyanaz a kifejezés. A gyermekek ezeket a szavakat alkalmazzák a mindennapokban, így egyszerűen tudják lefordítani egy telefonkészülék használatánál – vélekedett

Kissné Katika

, az egyik pótnagyi.

Kothencz János

, - mint alapító, portálunknak elmondta, a generációk találkozása teljes mértékben összecseng az alapítvány célkitűzéseivel, hiszen a közösséggé formálódásnak, az egymásra való odafigyelésnek, és ezáltal a prevenciónak egyik nagyon fontos eleme, hogy az emberek ismerjék és megismerjék egymást. „Minden családban bekövetkezhetnek olyan nem várt, de akár előre tervezett események is, amik komoly nehézséget jelentenek a családtagoknak, különösen igaz ez, az általunk támogatott családok esetében, hiszen az anyagi és szociális nehézségek kiélezik a problémákat.

"Ez a program kiváló lehetőség, hogy a gyermekek és az idősek, időt szánjanak a másikra és ismerkedjenek, mert így a mindennapokban is keresni fogják egymás társaságát és kevésbé érzik, hogy magukra vannak utalva. A közeljövőben számos ilyen program megvalósítását tervezzük”

– tette hozzá Kothencz. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, EFOP-os, ÁGOTA a közösségért és a társadalmi szerepvállalásért elnevezésű pályázat keretén belül valósult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.