Közélet

G. Fodor szerint csak egy baleset, hogy MSZP-s Szeged polgármestere

G. Fodor szerint csak egy baleset, hogy MSZP-s Szeged polgármestere

2017. november 8., szerda
G. Fodor szerint csak egy baleset, hogy MSZP-s Szeged polgármestere

A politológus meggyőződése, le kell számolni a „merjünk kicsik” mentalitással. Úgy gondolja, új szemüveget kell húzni a városnak, ha ki akarja aknázni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Interjúnk.

- Hogyan néz ki a három 8-ason keresztül a Dél-Alföld szocialista „végvára”?

- Szeged is Magyarország, és nyilván rengeteg lehetőséggel rendelkezik. Nyolc éve van a Fidesz kormányon. Létrejött egy nemzeti alap arról, hogy milyen kérdések tartoznak abba a közmegegyezéses rendszerbe, amibe az ország jelentős része – beleértve a szegedi polgárokat – egyetért. Az, hogy szocialista polgármestere van a városnak, csak baleset. De hiszek benne, hogy ezek a traumák elmúlhatnak, abban, hogy lehet változás Szeged életében is, és a város irányítása nemzeti jobboldali kézbe kerülhet.

- Mit gondolsz, Szeged gazdasági szempontból megfelelően kihasználja, hogy a hármashatár közelében helyezkedik el, kapu a Balkán, kelet felé?

- Minden fejben dől el. Az a kérdés, hogy hogy tekintünk a lehetőségeinkre. Ha a város csak a korlátokat nézi, akkor egy másik szemüveget javaslok Szegednek is, hogy még a nehézségekre is lehetőségként tekintsen. Ha az ország felfelé ívelőben van, felfelé megy, jó periódusa van, akkor mindegyik magyar város, így Szeged is megtalálhatja a maga érvényesülési lehetőségét. Ha jobboldali, nemzeti kézbe kerül Szeged, akkor ezek a lehetőségek hatványozottan meg fognak jelenni a város életében.

- Mit értesz az alatt, hogy „hatványozottan meg fognak jelenni”? Mivel győznéd meg az utcán álló, Botka-szavazó nyugdíjas nénit, hogy mostantól a Fideszre voksoljon, illetve egy kormánypárti polgármesterjelöltre?

- Egy kicsit filozofálgatnék. Ez lelki alkat kérdése. Nem szeretnék általánosítani, de mégiscsak van egy szocialista attitűd, amit az egész országra vonatkoztatva röviden talán úgy nevezhetnénk, hogy merjünk kicsik lenni. A jobboldali lelki alkat ennek az ellentéte. Azt mondja, hogy miért ne próbálnánk meg, miért ne lehetne lehetséges. Fogjunk össze, teremtsünk egyetértést, menjünk előre! Lehet, hogy nem tudok egy szocialista, nyugdíjas szavazót, aki eddig Botkára szavazott, meggyőzni ezzel az érveléssel, de sok mindenki mást meg igen, hiszen láthatja a sikeres példákat, akár az ország, akár saját perspektívájában is, hogy hova lehet ezzel eljutni. Ezért hiszek abban, hogyha Szeged valamikor majd jobboldali város lesz, akkor egészen más látkép fog a város előtt kitárulni.

- Filozófiáról beszéltél, de újból rákérdeznék arra, mi kell ahhoz a gyakorlatban, hogy a jobboldal sikeres legyen 2018 tavaszán és 2019-ben Szegeden?

- Nem vagyok Szeged-kutató és Szeged-szakértő. Szegedről most azt tudjuk, hogy stabilan baloldali vezetésű. A jobboldalnak az az érdeke, hogy ez megváltozzon. Erről csak nagy alapigazságokat lehet kijelenteni: el kell végezni a munkát, szervezettségre van szükségünk, küzdelemre, és meg kell fogalmazni a tétet, amit világossá kell tenni a választópolgárok előtt. Ha ez megtörténik, jó esélye van annak, hogy legyen Szegeden is változás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.