Szórakozás

Az üveg jelenti számára a szenvedélyt

Az üveg jelenti számára a szenvedélyt

2017. november 26., vasárnap
Az üveg jelenti számára a szenvedélyt

A szegedi kötődésű üvegműves, Molnár Veronika szerint ez az egyik legsokoldalúbb alapanyag, habár sokan tartanak tőle.

„Kedvelem a hangját és azt, ahogyan átszűrődik rajta a fény. Számtalan lehetőséget hordoz magában az üveg, mint alapanyag, ezáltal folyamatos fejlődést jelenthet a megmunkálása” – fejtette ki Molnár Veronika, aki a szegedi Waldorf-iskolában invitálta közös munkára a gyermekeket.

Nyolc éve dolgozik üveggel, fokozatosan ismerte meg a különböző technikákat. Alkalmazza például a Tiffany-technikát, formázza az üveget nyílt lánggal és kemencébe téve is.

„Régóta gondolkodtam azon, miként tudnám a kisebbeket is bevonni az üveggel történő munkába, hiszen ez kiváló készségfejlesztő lehetőség arra, hogy közelebb kerüljenek egy olyan alapanyaghoz, amely szokatlan a számukra. Remélem, hogy az üveg szeretetét minél több embernek átadhatom és a foglalkozásaimon részt vevő gyerekek közül lesz olyan, akit ez az élmény további alkotásra motivál. A legmegfelelőbb technikának az üvegmozaik-készítést találtam. A gyermekek kezébe csak előre megmunkált, lekerekített, alaposan átellenőrzött mozaikdarabokat adok, kiszűrve minden veszélyforrást” – ismertette, hozzátéve, minden alkalommal az újrahasznosítás fontosságára is felhívja a figyelmet.

Az érdeklődő kisdiákoknak egy szintén lekerekített, hőkezelt, furattal ellátott üveglapot biztosított, amelyre üvegdarabokból adventi képet tervezhettek meg, akár hóembert, rénszarvast is megjeleníthettek rajta. Az így készülő ablakdíszek az üvegfestést követően nyerték el végső formájukat.

Veronika kitért rá, az üvegművesek jellemzően a saját útjukat járják be, tapasztalati úton kísérletezik ki az egyes technikák fortélyait. „Eszközigényes, csiszoló- és fúrógépekkel is dolgozok, ekkor az üvegszilánkok pattognak. A műhelymunka csak felnőtteknek javasolt” – emelte ki. Az üveg sokoldalúságának köszönhetően csak a képzelet szab határt, mit lehet belőle megvalósítani, így láthattunk nála ablakdíszeket, ékszereket, hűtőmágneseket és karácsonyfa-díszeket is. Tapasztalatai szerint a társadalom túlnyomó része még mindig tart az üvegtől a törékenysége végett, ezért is tartja fontosnak, hogy megismertesse a gyermekekkel, amennyiben a megfelelő módon bánnak az alapanyaggal, különleges dolgokat alkothatnak belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.