Bulvár

A biztonsága érdekében válassza a megfelelő gumiabroncsot

A biztonsága érdekében válassza a megfelelő gumiabroncsot

2017. november 3., péntek
A biztonsága érdekében válassza a megfelelő gumiabroncsot

A tél közeledtével összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyeket a szakemberek szerint érdemes betartani.

A Csillag Autósiskola vezetője,

Pataki Bálint

szerint a leghidegebb évszakunkban központi kérdés az abroncs cseréje. „Mostanában egyre népszerűbbek az univerzális autógumit favorizáló trendek, amelyek sokszor többet ígérnek, mint amit adnak. Télen a nyári gumi használta akár életveszélyes helyzetekbe is sodorhatja a gondatlan sofőröket” – mondta el hírportálunknak a szakember. Egy személyes történettel szemléltette milyen következményei lehetnek annak, ha nem az évszaknak megfelelő autógumit használunk. „Néhány évvel ezelőtt autósiskolánk oktatói téli illetve nyári gumikat teszteltek a jeges úton. Rövidtávon, mondhatni alacsony sebességgel haladtak egy palánk felé. *-*A téli gumival felszerelt autó az ütközés előtt fél méterrel megállt, míg a nyári gumit használó társa neki koccant a falnak” – mesélte el személyes tapasztalatát Pataki Bálint, felhívva arra a figyelmet, hogy éles helyzetben akár néhány centiméteren is múlhat az esetleg ütközés esélye. A kísérlet egyértelműen bizonyította, a téli gumi a viszontagságos időjárás ellenére is képes biztosítani a biztonságos vezetés feltételeit. Míg nyári változata éppen a magas hőmérséklet mellett éri el a kedvező tapadási tulajdonságait. Mint azt már

korábban írtuk

, általánosságban elmondható, a téli keverékek nyáron, a nyáriak pedig télen jobban kophatnak, valamint az autó üzemanyag-fogyasztása is növekedhet a nem megfelelő abroncs használatakor.

Reiner Péter

szegedi autógumis véleménye szerint, sokan próbálkoznak az úgynevezett négyévszakos keverékekkel, azonban Magyarországon annyira szélsőséges az időjárás, hogy azok nem minden esetben teljesítenek megfelelően. „A levegő hét Celsius-fokos átlaghőmérséklete lehet a vízválasztó. Amennyiben felette van az átlaghőmérséklet, javasoljuk téliről nyárira, ez alatt nyáriról télire cseréltetni a garnitúrát” – tette hozzá. *-*„Túlnyomó részben október végén, november elején lehűlés várható, ilyenkor már érdemes elvégezni a gumik cserjét. Alapvetően az a fontos, a váratlanul jött rossz idő ne lepje meg az utakon közlekedőket, hiszen abban a pillanatban mikor leesik az első eső vagy hó és megfagy az úton, a vezetés fokozottabb figyelmet igényel minden sofőrtől” – fogalmazott Pataki Bálint. Majd kiemelte, a hideg idő beköszönte előtt célszerű átvizsgáltatni autóinkat. A szakember szerint az autó karbantartása mellett érdemes olyan ruhában, illetve cipőben a volán mögé ülni, ami nem akadályozza a mozgást. „Meggyőződésem, kabátban, kesztyűben és nem megfelelő lábbeliben nem lehet autót vezetni, ezért fontos, hogy a kocsiban a megfelelő komfortos légkört alakítsunk ki” – mondta. Majd hangsúlyozta, a tanítványainak is azt próbálja oktatni, mindig figyeljenek milyen lábbelit és öltözéket használnak a vezetésnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.