Hírzóna

A baktériumok lehetnek a barátaink is

A baktériumok lehetnek a barátaink is

2017. november 22., szerda
A baktériumok lehetnek a barátaink is

Idősebb Duda Ernő szegedi professzor a feje tetejére állít mindent: az emberi szervezetről eddig rengeteg dolgot tévesen gondoltunk. Egy különleges és új tudományággal, a mikrobiommal ismertette meg a szegedieket.

- Többségünk úgy áll hozzá a baktériumokhoz: minél hamarabb elpusztítjuk őket, annál jobb! De a baktériumok nem mindig így vélekednek rólunk – izgalmas témáról beszélt id. Duda Ernő a Pedagógiai Esték rendezvényén az IH Rendezvényközpontban. Az utóbbi évszázadokban a kórokozó baktériumokkal foglalkoztak, ezeket lehetett szaporítani a laboratóriumokban. A SZEGEDmának elmondta, egy alig néhány éves tudományág, a mikrobiomok vizsgálata azonban teljesen új eredményekhez vezetett. Kiderült, ötven-százszor annyi baktérium van, mint eddig sejtettük. Másfajta baktériumok élnek különböző testrészeinken, a homlokunkon lévők jobban hasonlítanak egy másik ember homlokán lévőre, mint a hátunkon „lakókra”. Egy-egy halálos betegséget okozó baktérium is létezhet úgy a szervezetünkben, hogy nem okoz veszélyt addig, amíg nem szaporodik el nagyon. Azaz pont az a jó, ha sokféle baktérium él velünk. A tudósok rájöttek, a baktériumok kommunikálnak egymással, a hasonlóak pedig szövetséget alkotnak, hogy kiszorítsák a vetélytársakat, elérjék szaporodásuk megakadályozását. Duda szerint ez a gyógyászatban is használható lesz, ha a „jó” baktériumok üzenő molekuláinak segítségével elhitetjük „rossz társaikkal”, hogy ne sokasodjanak. Kezet mosni azért nem árt: a velünk élő baktériumok ismernek minket, az újak viszont veszélyesek lehetnek ránk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.