Közélet

1100 homokháti soha nem tért haza

1100 homokháti soha nem tért haza

2017. november 1., szerda
1100 homokháti soha nem tért haza

Keleten és délnyugaton harcolt az I. világháborúban Nacsa Antal. 24 évesen életét áldozta a hazáért, csak a koporsóban érkezhetett haza. Most felújították sírját.

Az I. világháború hősi halottaira emlékeztek Mórahalmon. „Több mint száz esztendeje Európát megszállta a gonosz. A nagyhatalmak kirobbantották a háborút, nehéz sors jutott az országnak. Az Osztrák-Magyar Monarchia császárának parancsára vonult a harctérre Szeged-Alsótanya férfi lakossága. Magyarul értettek, magyarul imádkoztak, a magyar hazáért harcoltak. Mindannyian vissza akartak térni, mégsem maradt olyan tanya, amelyet a gyász ne borított volna be” – fogalmazott

Nógrádi Zoltán

, a város polgármestere. 12 ezer homokháti bakából 1100 soha nem tért haza, örök álmukat a San folyó, vagy az Isonzó partján alusszák. Az 1917. február 26-án a fronton szerzett sérüléseibe belehaló

Nacsa Antal

azok közé tartozik, akik csak koporsóban térhettek haza. Sírját most felújították, újból felszentelték. A kereszten elhelyezett koszorúkkal egyben minden sorstársa előtt is tisztelegnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.