Közélet

Vádemelés a lánya betegségét elhanyagoló hódmezővásárhelyi nővel szemben

Vádemelés a lánya betegségét elhanyagoló hódmezővásárhelyi nővel szemben

2017. október 2., hétfő
Vádemelés a lánya betegségét elhanyagoló hódmezővásárhelyi nővel szemben

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli nővel szemben, aki 18. életévében járó lánya fertőzéses betegségét elhanyagolva veszélyeztette a kiskorú egészségét.

A vádirat szerint a helyi járási hivatal gyámügyi osztálya 2015-ben védelembe vette a vádlott lányát, akinél a 2016. nyarán elvégzett klinikai és laboratóriumi vizsgálatok fertőzéses betegségeket igazoltak. A gondozó intézet telefonon vette fel a kapcsolatot a vádlottal, hogy gyermekével együtt a szakrendelésen jelenjen meg. A vádlott ennek első alkalommal eleget is tett, részletes tájékoztatást kapott a gyermek betegségének természetéről, a kezelés nélküli várható következményekről mind saját magára, mind a környezetére nézve. A tájékoztatás ellenére a következő kezelésen már nem jelentek meg, majd az egészségügyi intézmény több alkalommal telefonon és ajánlott levélben is felszólította a vádlottat és lányát a kezeléseken való részvételre. Mivel ezek eredménytelenek maradtak, az egészségügyi intézmény jelzéssel élt a járási tisztifőorvos felé, aki határozatával 2016. novemberében elrendelte a kiskorú orvosi vizsgálat céljából történő megjelenését. Mindez kiegészült a helyi gyámügyi osztály részéről történt telefonos felhívásokkal, s újabb határozatokkal. A 2016. augusztus 30-a óta ismétlődő és az egészségügyi intézmény, a járási tisztifőorvos és a gyámügyi osztály felhívásainak a vádlott 2016. november 24. napján tett eleget, amikor is újabb tájékoztatást kaptak a betegségről és annak kezelésével kapcsolatos eljárásról és kötelezettségeikről. Ezen alkalommal a kezelés megkezdésére is sor kerül, azonban ezt követően ismételten többszöri felhívás ellenére a vádlott és lánya 2017. márciusáig továbbra sem jelentek meg a fertőző betegség gyógyításával kapcsolatos ellátás igénybevételére. Tette a vádlott mindezt annak ellenére, hogy többször megígérte, hogy a kezelés folytatása érdekében gyermekével a gondozóban megjelenik, azonban ennek soha nem tett eleget. A vádlott ezzel a magatartásával 2016. nyara és 2017. márciusa közötti időszakban nem tett eleget a kiskorú gondozása körében elvárható minimális követelményeknek, így nem gondoskodott lánya gyermekorvosi vizsgálatokon és kezeléseken való részvételéről , súlyos mértékben veszélyeztette a gyermek testi fejlődését, figyelemmel arra is, hogy a fertőzéses gyulladás súlyos szövődményekhez, orvosi ellátás hiányában akár halálhoz is vezethet. A járási ügyészség a vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja A vádlott bűnösségének kérdésében a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.