Közélet

Tüzelőanyaggal nyújtanak támogatást Röszkén

Tüzelőanyaggal nyújtanak támogatást Röszkén

2017. október 31., kedd
Tüzelőanyaggal nyújtanak támogatást Röszkén

A Csongrád megyei településen a korábbi évekhez hasonlóan idén is benyújtotta kérelmét az önkormányzat a Belügyminisztérium által kiírt szociális tüzelőanyag-pályázatra. A kiírás célja, az ötezer főnél kevesebb lélekszámú településen élők körében a szociális helyzetük alapján rászorulók téli kiadásainak csökkentése.

Röszkén november végéig jelezhetik a lakosok tűzifaigényüket. – Az önkormányzatunk több mint két millió forint támogatásban részesült a Belügyminisztérium pályázatán. Önrésszel kiegészítve, a fa ideszállítását is vállalva 138 erdei köbméter keménylombos tűzifát tudunk biztosítani a helyieknek. A hideg hónapokra jól jön a segítség, a tavalyi évben az ideihez képest jelentősen kevesebb, fele ekkora támogatásban részesültünk, akkor ötven család kiadásait tudtuk csökkenteni a kiosztott tűzifa által. Idén november végéig fogadja önkormányzatunk a kérelmeket, lényegesen több családnak segíthetünk, szociális rászorultság alapján állapítjuk meg a kedvezményezettek körét, differenciáljuk az adott mennyiséget. Terveink szerint még ebben az évben kioszthatjuk a tüzelőt – emelte ki

Borbásné Márki Márta

polgármester. Megtudtuk, támogatás röszkei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek nyújtható, az aktív korúak ellátására, az időskorúak járadékára, illetve a lakásfenntartási támogatásra jogosult személynek, valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak, továbbá egyedi elbírálás alapján támogatás nyújtható annak, akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 százalékát (jelenleg 62.700 forint), egyedül élő esetén 250 százalékát (71.250 forint). Az igénylés részleteiről

ide

kattintva tájékozódhatnak. A kormány még 2011-ben döntött arról, hogy az ötezer fő alatti települések téli tüzelőanyag beszerzésének támogatására keretet különít el. Az akkor rendelkezésre álló, összesen nyolcszázmillió forint 2016-ban már hárommilliárdos nagyságúra növekedett. Magyarország 2017-es központi költségvetéséből szintén ekkora összeget különítettek el a pályázati célra. A Belügyminisztérium adatai szerint a tavalyi pályázási időszakban mintegy 180 ezer háztartásnak tudtak tüzelővel segíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.