Közélet

Szijjártó: Brüsszel kudarcot vallott a biztonság garantálásában

Szijjártó: Brüsszel kudarcot vallott a biztonság garantálásában

2017. október 9., hétfő
Szijjártó: Brüsszel kudarcot vallott a biztonság garantálásában

A brüsszeli intézményeknek egyes tagországok folyamatos kritizálása helyett azzal kellett volna foglalkozniuk, hogy hogyan állítsák helyre Európa és az európai emberek biztonságát. Brüsszel kudarca miatt a NATO-nak nagyobb szerepet kell vállalnia az európai biztonság garantálásában - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóban az MTI-nek, miután részt vett a közép-európai NATO-tagállamok (B9) külügyminiszteri találkozóján.

A miniszter elmondta: közeledik a párizsi terrortámadás második évfordulója, azóta 27 terrortámadást követtek el Európában, 330-an veszítették életüket, és 1300-an sérültek meg. Ez világosan mutatja, hogy a brüsszeli intézmények nem tudták kezelni a migrációs válsággal járó biztonság kockázatokat. Egyedül Magyarország és a visegrádi országok tudták megállítani az illegális bevándorlási hullámot, valamint a Törökországgal kötött migrációs megállapodás blokkolja jelenleg a nyugat-balkáni útvonalat. Ezt leszámítva azonban az Európai Unió védtelen - tette hozzá

Szijjártó Péter

. "A NATO-nak sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia az európai biztonság garantálásában, mi azt szorgalmazzuk, hogy a NATO az Európát délről övező tengereken vállaljon sokkal nagyobb szerepet a migrációs hullám megállításában. A földközi-tengeri és az égei-tengeri műveletek megerősítésére van szükség" - mondta a miniszter. A tárcavezető szerint a NATO nagyobb európai szerepvállalása nélkül nem kezelhető az európai biztonsági helyzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.