Egyetem

Szeged és az ország hírét viszik a frankofón diákok (FRISSÍTVE)

Szeged és az ország hírét viszik a frankofón diákok (FRISSÍTVE)

2017. október 6., péntek
Szeged és az ország hírét viszik a frankofón diákok (FRISSÍTVE)

„Az egész világon megállják a helyüket a nemzetközi kapcsolatok területén azok a fiatalok, akik a Szegedi Tudományegyetemen végeztek” – fogalmazott Trócsányi László azon a tanévnyitón, amelyen a magyar kormány támogatásával nálunk tanuló frankofón országok diákjai - többek között Nyugat-Afrikából érkezők is - részt vettek.

„A kormány 2014-ben döntött úgy, hogy a Frankofón Egyetemi Központ létrehozása érdekében támogatást nyújt a Szegedi Tudományegyetemnek. A cél az volt, hogy Magyarországon a francia nyelvnek is legyen kultúrája, hagyománya” – fogalmazott

Trócsányi László

igazságügyi miniszter a Frankofón Egyetemi Központ tanévnyitóján. Az eseményen részt vett

Éric Fournier

, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete és

Marie-France André

, a Belgium budapesti nagykövete is. A tanévnyitón

Kruzslicz Péter,

a Frankofón Egyetemi Központ adminisztrációs igazgatója köszöntötte a diákokat. „Örülök, hogy láthatóvá teszi a frankofóniát a szegedi központ, s segít megadni azt őt megillető helyet a francia kultúrának Magyarországon. Mi is támogatjuk a programot" - fejtette ki Marie-France André. Trócsányi rámutatott, hazánkban van több angol nyelvhez köthető központ, német egyetem, ezért szükségesnek érezték, hogy a franciák felé is nyissanak. Ennek elérése érdekében a magyar kormány nemcsak a központot nyitotta meg, hanem azóta is évente 40 millió forintos támogatást nyújt, emellett frankofón szervezetek, mint az Organisation internationale de la Francophonie, és a francia kormány is segítséget ad. Kiemelte, a nemzetközi életben ez a második legfontosabb nyelv, a világon 270 millió ember beszél franciául. „A négy évig tartó munka eredményt hozott, a mai tanévnyitó is bizonyítja ezt. A képzéseken résztvevő közel hatvan hallgató számtalan államból érkezett, nemzetközi pólussá vált Szegedi Tudományegyetemen belül a Frankofón Egyetemi Központ” – fogalmazott. Úgy látja, ennek különösen nagy a jelentősége, mert Magyarországot méltatlan támadások érik, hazánkat a szolidaritás hiányával vádolják, pedig az itt folyó munka pont e vádakat cáfolja. „A különböző országokból, köztük Nyugat-Afrikából érkező diákok Európáról tanulnak, közben mi jobban megismerhetjük Afrikát” – vélekedett. Szerinte a kormánynak számos előremutató kezdeményezést indított el, amelyek azt mutatják, Magyarország nyitott ország, a külföldi hallgatók pedig jól érzik itt magukat. Meggyőződése, a képzésből kikerülő, diplomájukat az SZTE-n megszerző fiatalok helyt fognak állni az egész világon a nemzetközi kapcsolatok területén. Trócsányi a magyar nyelv tanulására is biztatta a diákokat, hiszen akár nagykövetek is lehetnek egyszer hazájuk képviseletében Magyarországon. Maguk a külföldi diákok is abban reménykednek, mint a miniszter. „A nemzetközi tanulmányok szakra jártam, Európa és Afrika szakirányon szereztem bővebb ismereteket. Fejlődtem tudásban, képességekben, interkulturális tapasztalatokat szereztem a két évig tartó szegedi képzésem alatt. Remélem, hogy otthon valamelyik minisztériumban el tudok helyezkedni” – fogalmazott a gaboni

Donald Obiang

. A szintén a közép-afrikai országból érkező társa úgy látja, hogy a magyar felsőoktatás magas színvonalú, külföldi hallgatóként saját szakja mellett az orvosképzést emelte ki. Sok új afrikai, európai és magyar ismerősre tett szert, már kiépítettek egy hallgatói baráti hálózatot, hogy a jövőben is tarthassák a kapcsolatot. Örül, hogy megismerhette Magyarországot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.