Közélet

Steve Jobs munkásságából is számot adhatnak a bordányiak

Steve Jobs munkásságából is számot adhatnak a bordányiak

2017. október 13., péntek
Steve Jobs munkásságából is számot adhatnak a bordányiak

Aktív kikapcsolódást nyújt a fiataloknak a helyi ifjúsági önkormányzat. Szellemi és ügyességi kihívások, valamint jótékonysági vásár is szerepel még az idei programban. Megtudtuk, jövőre ismételten neves fellépők érkezhetnek a községbe.

„Tavaly rendeztük meg először a

Steve Jobs

napot, ezt idén is megtartjuk október 14-én, egy Apple-kvízzel készülünk a gyerekeknek, illetve egy-egy almával lepjük meg az érdeklődőket. Biip-Halloweent is szeretnénk szervezni október végén. Jelmezversennyel és különböző ügyességi játékokkal várjuk a gyerkőcöket, a program végén a legötletesebb maskara készítőjét díjazzuk” – ismertette

Lajkó Bálint

ifjúsági polgármester a közeljövő programjait, hozzátéve, az év hátralévő részében a legnagyobb rendezvényeiknek a Szent István téri adventi hétvégék és a jótékonysági vásár tekinthető. A programokra az általános iskola osztályai, helyi civilszervezetek és a Caritas készül vásárral, melynek bevételét saját programjaikra fordíthatják. A négy hétvége alatt megáldják az adventi koszorút, lesz Mikulás-várás, valamint a bordányi diákok és a népdalkör is műsorral készül. „A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a közelmúltban összeállította a 2018-as rendezvénynaptárat, amely bekerül a falu jövő évi asztali naptárába is. Az előző éveket vettük alapul. Nem szeretnénk kevesebb rendezvényt, mint eddig, sőt, új elemeket is tettünk bele. Ezek leginkább a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban (Biip) lesznek, főleg kézműves programok a gyerekeknek valamilyen ünnephez vagy eseményhez igazítva. A legnagyobb volumenű terv, a Morajlás Ifjúsági Fesztivál újbóli megszervezése. Az első idén szeptemberben volt olyan fellépőkkel, mint Benk Dénes, Essemm és a Hősök. Úgy láttuk, van rá érdeklődés és egyetértettünk abban, hogy folytatjuk” – ismertette Lajkó Bálint.

Véleménye szerint, a számítógép és az internet világában a mai fiatalság kevés időt tölt együtt, ennek ellenére a szabadtéri programok sikeresek a bordányiak körében, megmozgatja a helyi ifjúságot, sőt, van, amikor a segítségükre is számíthatnak a megvalósításban. „A kultúrprogramoktól viszont próbálnak távol maradni. Nehéz őket rávenni arra, hogy egy színdarabot, vagy egy iskolai előadást végighallgassanak, ha az nem kötelező iskolai program” – fűzte hozzá. Lajkó Bálint úgy tapasztalta, az általános iskolásokat elsősorban a kreativitást igénylő programok érdeklik. Az ő figyelmüket nehéz lekötni, főleg megtartani, de ha megfelelő kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak nekik, akkor akár később „munkatársak”, önkéntesek is válhatnak belőlük. A középiskolások okozzák azonban a legnagyobb fejtörést. Náluk már számításba kell venniük, hogy elkerülnek Szegedre, új közösségbe, új barátokat ismernek meg, s sokkal több a lehetőség áll előttük. „Nem egyszerű felvenni a versenyt, de szerencsére a jelenlegi testületben van három középiskolás, akik remélhetőleg tudnak úgy hatni a korosztályukra, hogy mások is kedvet kapjanak a rendezvényeken való részvételre és jobb helynek lássák Bordányt” – ismertette az ifjúsági polgármester, aki már 12 éves korában kapcsolatba került a helyi Kulturális és Szabadidős Egyesülettel, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzattal. Egy programnak köszönhetően sikerült betekintést nyernie abba, hogy milyen munkák folynak a háttérben. Egyre több időt töltött a Biip-ben és a rendezvényeken, végül 2012-ben indult az akkori ifjúsági önkormányzati választásokon és bekerült a testületbe. „Egészen tavaly decemberig voltam ifjúsági képviselő, a négy év alatt számos rendezvény szervezésében vettem részt. Folytatni akartam ezt a munkát, így nem is volt kérdés, hogy indulok ifjúsági polgármester-jelöltként. A munkámat segítik az ifjúsági képviselők is, sok ötletük van, szót értenek a gyerekekkel” – tette hozzá, kiemelve, továbbra is haladnak együtt a megkezdett úton, hogy még színesebbé tegyék Bordányt a helyi ifjúság számára.

Fotó: Morajlás facebook

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.