Közélet

Rétvári Bence: sokszor meggyűlik a bajunk a kettős mércével

Rétvári Bence: sokszor meggyűlik a bajunk a kettős mércével

2017. október 5., csütörtök
Rétvári Bence: sokszor meggyűlik a bajunk a kettős mércével

A kelet-európaiaknak, magyaroknak sokszor meggyűlik a bajuk a kettős mércével - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára A Kominform hatása a kommunisták magyarországi tevékenységére című konferencián Budapesten csütörtökön.

Vannak akik rá akarják kényszeríteni a kommunizmus egykori áldozataira a vörös csillag elviselését, miközben a kereszt eltávolításáért kardoskodnak. A feje tetejéről a talpára kell állítani az ilyen megközelítéseket és ki kell mondani: a vörös csillag a diktatúra jelképe, a kereszt pedig az európai, magyar kultúráé - szögezte le az államtitkár. A kommunista diktatúra pénzt, energiát nem sajnálva igyekezett az egyenlőség birodalmaként bemutatni magát. Ez a tévhit a nyugati értelmiség széles köreiben elterjedt és még Hollywoodba is beférkőzött - mondta a kereszténydemokrata politikus. Ezek a kommunista torzítások máig nem múltak el nyomtalanul, ezt jelzik például a vörös csillaggal kapcsolatos viták - fűzte hozzá. A magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a kommunizmus áldozataiért, például 60 plusz 40 százalékos nyugdíj-kiegészítésben részesítette őket, ugyanakkor elvette az egykori állampárt funkcionáriusaitól a párthűségükért adott kiemelt nyugdíjakat. Augusztus 23.-a emléket állít a kommunizmus áldozatainak, a Gulág emlékévben emlékhelyeket hoztak létre országszerte számos településen, az év elején málenkij robot emlékhelyet is adtak át a ferencvárosi pályaudvarnál amihez kapcsolódóan hamarosan egy kiállítás is nyílik - sorolta az államtitkár.

Rétvári Bence

emlékeztetett arra, hogy a kommunista hatalomátvétel nyomán Magyarországon 360 ezer embert sújtott bírósági ítélet, 800 ezer embert pedig a Gulágra, málenkij robotra hurcoltak. A Kominform hatása a kommunisták magyarországi tevékenységére című, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány és a Konrad Adenauer Stiftung által közösen szervezett tudományos konferencia előadói az 1947-ben megalakult, szovjetizálást, hatalom kisajátítását koordináló szervezet magyarországi vonatkozásait tárják fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.