Közélet

Ünnepel a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium

Ünnepel a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium

2017. október 2., hétfő
Ünnepel a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium

Idén ünnepli ötéves fennállását a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, amelyet a Szeged-Csanádi Egyházmegye alapított azzal a szándékkal, hogy roma és hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulását támogassa felsőoktatási intézményekben. Az elmúlt tíz szemeszterben hetvenöt hallgató bevonásával több mint százötven saját szervezésű programot valósítottak meg.

A szakkollégiumi program – melynek célja, hogy segítse a diákok felkészülését az értelmiségi pályára, a sikeres karrierkezdésre – a felsőoktatási tanulmányokat kiegészítő, készségfejlesztő és ismeretterjesztő elemeket tartalmaz, többek között kommunikációs, művészeti, civil és közéleti témájú szakmai műhelyeket. A diákok idegennyelvi-órákon, kulturális és közösségépítő foglalkozásokon is részt vesznek, a társadalmi felelősségvállalás jegyében pedig önkéntes tevékenységet folytatnak tanodákban, továbbá szociális és karitatív szervezeteknél. Nagy hangsúlyt fektetnek az identitás erősítésére és a keresztény értékek megjelenítésére is. Eddig 75 hallgatót támogattak, akik közül 23-an már diplomát szereztek. A szakkollégium tutori programjában mostanáig 16 tudományos diákköri kutatás született, több helyi és országos elismeréssel. Számos szakmai együttműködést folytatnak: kiemelten a Szegedi Tudományegyetemmel, a Gál Ferenc Főiskolával, a hazai roma valamint szegedi szakkollégiumokkal. Tevékenységüket tíz országban nemzetközi fórumokon is bemutatták.

Mészáros Ferenc

igazgató elmondta, az elmúlt öt évben kialakították az intézmény működésének kereteit, a szakmai program tartalmi és formai vonatkozásait. Ám ennél is fontosabb az a közösségi szemlélet, amit kezdettől fogva erősítenek hallgatóikban. Ennek eredményeképpen modellértékű a cigány és nem cigány fiatalok együttélése, szakkollégiumi életük és munkájuk közös formálása. Az szakkollégium kiemelt figyelmet fordít a középiskolások megszólítására is: mintegy 70 roma tematikájú érzékenyítő osztálytermi előadást tartottak a régióban. Patrónusi projektjük a tehetséges középiskolások egyetemi felkészítését célozza.

Mezei Tímea

jelenleg mesterképzésben tanul, közben roma szakesteket és közösségi programokat szervez. A szakkollégiumban töltött évekről azt mondta: „Mindig félek az olyan szavak használatától, mint az „életre szóló”, az „örökre”, és a „soha”. Azonban, ha a Szokereszre gondolok, képtelen vagyok ezeket a szavakat mellőzni, hiszen a kollégium falai között életre szóló barátságokat kötöttem, és örökre emlékezni fogok, hogy mit tanultam itt az életről, magamról. A legfurcsább mégis az, hogy soha sem gondoltam volna, hogy egy intézményre otthonomként fogok tekinteni.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.