Közélet

Ösztöndíjjal segítik a hátrányos helyzetű fiatalok diplomaszerzését

Ösztöndíjjal segítik a hátrányos helyzetű fiatalok diplomaszerzését

2017. október 24., kedd
Ösztöndíjjal segítik a hátrányos helyzetű fiatalok diplomaszerzését

A kormány idén 230 millió forintos ösztöndíjjal segíti a hátrányos helyzetű gyermekek diplomaszerzését - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly

a Budapesti Református Cigány Kollégiumban tartott eseményen elmondta, az Út a diplomához ösztöndíjprogramban mintegy ezer hallgatót segítenek abban, hogy fedezni tudják a hátrányos helyzetükből adódó többletköltségeket és elkerüljék az iskolaelhagyást. Az államtitkár hangsúlyozta, az ösztöndíj egyik formája szabadon felhasználható támogatást jelent, amely az idei félévben a tavalyinál tízezer forinttal magasabb, 135 ezer forintot tesz ki, míg a másik eleme egy tandíjtámogatás. Utóbbi a tandíj 95 százalékára, de legfeljebb 400 ezer forintra terjedhet ki - tette hozzá. Az ösztöndíjra október végéig jelentkezhetnek az érintettek. A kormány képviselője emlékeztetett, a kabinet 2012-ben indította el az Út az diplomához programot, amely akkor 79 millió forintos keretösszegből mintegy 400 hallgatót segített. A támogatás megháromszorozódása mellett az ösztöndíj célcsoportja is folyamatosan bővül, az idén például az utógondozói ellátásban részesülő fiatalok is részt vehetnek a programban - mondta Czibere Károly, akinek a tájékoztatása szerint az elbírálásnál fokozott figyelmet fordítanak arra is, hogy az ösztöndíjat minél nagyobb számban kapják roma fiatalok. Kiemelte, a program másodlagos célja ugyanis a roma értelmiség körének szélesítése, ami az egész társadalom érdeke. Az államtitkár kitért arra is, hogy az Út a diplomához program egy négy elemből álló ösztöndíjrendszer része, amelyek együttesen 13 ezer hátrányos helyzetű fiatalt segítenek a diplomához jutás mellett a középiskolába jutásban, majd az érettségi, illetve szakma megszerzésében. A kormány szándéka, hogy minden eszközzel segítse a társadalmi mobilitást, vagyis legyen lehetőség kiemelkedni a hátrányos helyzetből, az ne pecsételje meg egy életre az érintettek sorsát - közölte Czibere Károly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.