Közélet

Origo: százmilliókat vennének ki a zsebünkből Gulyás Mártonék

Origo: százmilliókat vennének ki a zsebünkből Gulyás Mártonék

2017. október 12., csütörtök
Origo: százmilliókat vennének ki a zsebünkből Gulyás Mártonék

Ha megvalósulna a Gulyás Márton által életre hívott Közös Ország Mozgalom tervezett választási rendszere, közel félmilliárd forinttal kellene többet költenie az adófizetőnek az Országgyűlésre - írja az Origo.hu.

Ahogy arról az Origo beszámolt

, ismertté vált a

Gulyás Márton

által meghirdetett Közös Ország Mozgalom új választási rendszerre vonatkozó javaslata, amely a parlament létszámát 222 főre emelné, amiből 110 jelölt magyarországi választókörzetekből, 110 a pártok listáiról kerülne be, további két egyéni képviselőt pedig a külhoni magyarok választanának meg. Ők a pártlistára nem szavazhatnának, ami továbbra is megmaradna az egyéni jelöltek mellett. A választás egyfordulós lenne, a bejutási küszöb pedig 4 százalék. Ez a jelenleginél 23 fővel több képviselőt jelentene, a kérdés csak az, hogy ezt ki fizetné ki és miből? A Fidesz-KDNP kormány 2010 után 386-ról 199 főre csökkentette a parlament létszámát, tehát mind az Országgyűlésben, mind a helyi önkormányzatokban közel felére csökkentették a képviselők számát. Az ellenzék most ismét növelné ezt, ami félmilliárd többletköltséget jelentene az adófizetőknek. Jelenleg nagyjából havi 200 millió forintot fizetnek az adófizetők a honatyák számára, ami éves szinten 2,4 milliárd forintot jelent. Egy képviselőre nagyjából 12 millió forintot költünk egy évben, ami csak a bérét és a benzinkártyáját jelenti - írja az Origo. Ha a személyi titkárság költségeit is hozzáadjuk ehhez, akkor összességében éves szinten 4,2 milliárd forintot költünk a költségvetésből a parlamenti képviselőkre. A balliberális ellenzék javaslata számszerűsítve azt jelenti, ha érvényben hagyják a mostani díjazást, akkor a 23 fős emelés 485 millió forinttal emelné meg az Országgyűlés büdzséjét. Azt azonban egyelőre nem közölték az új választási rendszert aláíró pártok, hogy ezt a pént honnan teremtenék elő. Ha a parlamentben konstruktív vitát folytatnak majd a választási rendszer módosítására benyújtott javaslatról, a Közös Ország Mozgalom nem fog ragaszkodni ahhoz, hogy október 23-ig elfogadják az új törvényeket - jelentette be a mozgalom szóvivője a Klubrádióban, annak ellenére hogy korábban odáig mentek, hogy polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak, ha nem fogadják el a fent megjelölt időpontig a javaslatukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.