Közélet

Orbán: Közép-Európa országai együtt emelkednek fel

Orbán: Közép-Európa országai együtt emelkednek fel

2017. október 26., csütörtök
Orbán: Közép-Európa országai együtt emelkednek fel

Magyarország nem sikersziget, hanem Közép-Európa része, amelynek országai együtt emelkednek fel - mondta Orbán Viktor kormányfő a gumiabroncsokat gyártó japán Bridgestone 85 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásának átadásán csütörtökön, a Tatabányai Ipari Parkban.

A miniszterelnök hozzátette, kiemelkedő a négy visegrádi ország gazdasági növekedése. Ha országaink teljesítőképességét nem számoljuk, az Európai Unióban szinte nincs növekedés. Európa legbiztonságosabb és leggyorsabban fejlődő térsége Közép-Európa - fogalmazott.

Orbán Viktor

elmondta: a japánok az eredeti üzem mellé 85 milliárd forintért az eredetinél kétszer nagyobb gyárat építettek, amelynek révén 500 új munkahely jött létre. A beruházáshoz a kormány közel 2,4 milliárd forint támogatást adott - mondta a miniszterelnök. Bár Japán 8000 kilométerre van Magyarországtól, az Európán kívüli országok közül a második legnagyobb befektetőnek számít az országban, 151 japán cég 30 000 dolgozónak ad munkát - ismertette a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 2013-ban még komoly viták voltak a gazdaságfejlesztés magyar modelljéről és a Bridgestone a még nem eldőlt kérdések ellenére bizalmat szavazott, ezzel szavai szerint "bátorítást jelentett Magyarországnak". Hét-nyolc év alatt sikerült elérni, hogy aki dolgozni akar, az találhat munkát; Tatabányán szeptemberben 2,7 százalékos volt a munkanélküliség, ami a közgazdasági logika alapján teljes foglalkoztatást jelent - mutatott rá a miniszterelnök.

Topolcsik Melinda

, a társaság ügyvezetője elmondta, a felavatott beruházással a korábbi, évi 1,8 millió legyártott abroncs helyett 3,6 millió darabot állíthatnak elő és 2020-ig ezt a kapacitást is megdupláznák. A fejlesztés során az első, 47 200 négyzetméteres gyár mögé egy új, 97 200 négyzetméteres csarnok épült, amellyel az üzem alapterülete több mint kétszeresére bővült. A dolgozók létszáma 361-ről 1100-ra nőtt, ezzel a vállalat Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb foglalkoztatója. A Bridgestone gyárai közül, Japán után Európában először itt alkalmazzák a mesterséges intelligencián alapuló gyártástechnológiát, mely 480 ponton méri és elemzi a készülő gumiabroncsok minőségét. Szintén egyedülálló a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, teljesen automatizált, 70 000 abroncs tárolására alkalmas raktár, valamint a végellenőrző és csomagoló rendszer. A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2008-ban kezdte meg a prémium kategóriás gépjárművekre szánt személyautó és terepjáró abroncsok gyártását. A vállalat 2013-ban, a magyar kormánnyal aláírt stratégiai együttműködési megállapodást követően döntött tatabányai gyártóüzemének 85 milliárd forintos fejlesztéséről. Topolcsik Melinda emlékeztetett arra, hogy a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. beszállítói hálózatát mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől a cég tavaly 4,6 milliárd forint értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat. A vállalat árbevétele 2016-ban 36 milliárd forint volt.

Adolfo Liorens

, a Bridgestone Manufacturing senior alelnöke elmondta, a 2016-os értékesítési adatok alapján a Bridgestone Corporation a világ legnagyobb gumiabroncs és gumitermék gyártó vállalata. A konszern és leányvállalatai a világ 25 országában 180 gyárat üzemeltetnek és több mint 144 000 munkatársat foglalkoztatnak, termékeiket pedig több mint 150 országban értékesítik. A brüsszeli központú Bridgestone Europe (BSEU) a tokiói Bridgestone Corporation leányvállalata. A cég a régió több mint 60 országában több mint 18 200 munkavállalót foglalkoztat, valamint 14 gumiabroncs és gumitermék gyárat, egy kiemelt kutatás-fejlesztési központot és egy tesztközpontot működtet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.