Sport

Nyolc keréken az ötkarikás reményekért

Nyolc keréken az ötkarikás reményekért

2017. október 4., szerda
Nyolc keréken az ötkarikás reményekért

Idén ugyan megszakadt Gardi Dominika négy éve tartó sorozata, de közel sem zárt eseménytelen szezont a Tornádó Team versenyzője, aki testközelben tapasztalhatta meg, milyen a világ legjobbjai között versenyezni.

2013-ban rövidtávon első, hosszútávon második helyen végzett a gyorskorcsolyázók Európa-kupáján - az ezt követő három évben pedig mindkét távon rendre győzni tudott a sorozatban.

Gardi Dominika

páratlan sorozata idén az érettségi miatt nem folytatódott, hiszen nem tudott annyi állomásra eljutni, ami újabb sikert garantált volna számára, azonban így is szép idényt zárt. A július eleji Európa-bajnokságon is felállhatott a dobogóra, majd a tajvani Universiadén egyéniben hatodik, váltóban ötödik helyen végzett, a kínai világbajnokságon pedig két hetedik és két nyolcadik helyet ért el. "Idén sűrű lett a versenyszezon, így az edzőmmel, Kéri Ferenccel megbeszéltük, hogy a világbajnokságra fektetjük a hangsúlyt. Az Eb-n nem voltam életem formájában, e mellett idén érettségiztem is, így még több stressz volt rajtam, de így is sikerült bronzérmet szereznem, aminek nagyon örültem. Az Universiade volt életem első felnőtt versenye, ez még értékesebbé teszi nekem ezeket az eredményeket. Nagyon jól sikerült a formaidőzítés Kínára, örültem, hogy megmutathattam, hogy igenis ott vagyok az élmezőnyben, szerintem nagyon kicsi választ el attól, hogy még előrébb kerüljek" - összegezte idényét a SZEGEDma.hu-nak Gardi Dominika.

A sportágat több mint tíz éve, hatéves kora óta gyakorló Dominikára a világbajnokságnak köszönhetően sok neves edző is felfigyelt, akik hasznos tanácsokkal látták el őt, és a továbbiakban is számíthat a segítségükre. Reményei szerint a következő évben – első éves felnőttként- is ott tud lenni az élmezőnyben. „Olyan szolgáltatásokat kaptunk, amihez nem vagyunk hozzászokva, gondolok itt a gyúróra, az orvosra vagy a pszichológusra. Nekünk csak a versenyre kellett koncentrálni, ez mindenképpen hozzásegített a sikerekhez" - tekintett vissza az általában mini olimpiaként aposztrofált Universiadéra. Kína után pihenő következik számukra, amiből még két hét hátra van, számára ugyanakkor már hiányoznak az edzések. A felszabadult időt tanulásra fordítja, hogy egy kis előnyt szerezzen arra az időre, amikor az edzések miatt kevesebbet tud foglalkozni a tanulmányaival. Dominika a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának gyógypedagógia szakára jár, és felnőttként szomatopedagógiával szeretne foglalkozni. "Rengeteg anatómiát és pszichológiát kell tanulni, ez pedig jól jön a sportban is" A kezdetekről elmondta, az óvodában korábbi edzője,

Garzó Erika

szúrta ki tehetségét - az óta pedig ott ragadt a pályán. "Aki kis korban megtapasztalja, hogy milyen esni, annak ez nem okoz gondot. Nem is lehet úgy felmenni a pályára, hogy fél az ember az eséstől. Jól bírom a fájdalmat, ez az egyik erősségem is, hogy futam közben is tudok szenvedni" - tért ki arra, hogy több, komolyabb, maradandó sérülés nyomát is viseli testén, de ez sem tántorította el a görkorizástól. A főképp hosszú távokat kedvelő Dominika szerint, ezekben a versenyszámokban nagy jelentősége van a taktikának, hiszen vagy pontozásos, vagy kieséses rendszerben versenyeznek: előbbiben minden második körben az első kettő kap pontot, míg utóbbiban minden második kör utolsója búcsúzik a futamtól, amíg öten nem maradnak. "Az erőnléten kívül a fejben is ott kell lenni. Négy éve sportpszichológushoz járok, ők sok módszert tudnak tanítani. Sokat jelentenek a videós elemzések is, ezekből lehet sokat tanulni" - fűzte hozzá. Távlati célja, hogy a négy év múlva esedékes, amerikai világjátékokon ott legyen, jövőre pedig az egyetemi világbajnokság és az Ifjúsági Olimpiai menüjén is szerepel a görkorcsolya, így a következő év sem ígérkezik "hátradőlősnek" számára - egyúttal úgy látja, egyre nagyobb az esély, hogy az olimpia műsorán is ott legyen a sportág. "A szezon kezdetén, áprilisban lesznek a fontos Európa-kupák, ami egy kicsit megtévesztő, mert igazából a fél világ itt van. A sportágban Kolumbia számít elitnek, ők is rajthoz állnak, egyúttal júniusban a világbajnokság is végre Európában, Hollandiában lesz, majd egy hónappal később jön az Eb Belgiumban" - fejtette ki a 2018-as tervekről és lehetőségekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.