Közélet

Novák: a mai fiatalok állíthatják meg a népességcsökkenést

Novák: a mai fiatalok állíthatják meg a népességcsökkenést

2017. október 30., hétfő
Novák: a mai fiatalok állíthatják meg a népességcsökkenést

Optimistábbak lettek a magyarok néhány év alatt, legalábbis erre utal, hogy nőtt a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral beszélgettünk, akivel a diákhitel felfüggesztését és a szexuális zaklatás témakörét is érintettük.

- A napokban jelentette be, hogy folyamatosan nő a családalapítási kedv Magyarországon. Miben mutatkozik ez meg?

- 1981 óta évente mintegy 30 ezer fővel csökken Magyarország népessége. 2011-ben volt a legrosszabb a helyzet, amikor a gyermekvállalási kedv 1,23 volt, ami azt jelenti, hogy 100 nő 123 gyermeknek adott életet. Ez a nemzetközi viszonylatban is rendkívül negatív tendencia azonban megfordulni látszik, mára 1,49-re emelkedett a ráta. Ez több mint 20 százalékos növekedés az eltelt időszakban, ebben a tekintetben Lettország után a második helyet foglaljuk el az EU tagállamai között. További biztatásra ad okot, hogy egy, főiskolások és egyetemisták között végzett felmérés szerint a mai fiatalok átlagosan 2,4 gyermeket terveznek. Ha ez valóban így lesz, akkor megoldódhatnak a demográfiai problémáink.

- A statisztikák szerint a házasságkötések száma is nőtt, míg a válásoké csökkent. Hogyan módosult ezek aránya, és minek köszönhető ez?

- A ’80-as években még évi több mint 70 ezer pár mondta ki a boldogító igent. A mélypont 2002-2010 között jött el, ekkor volt olyan év, amikor mindössze 35 ezer házasságot regisztráltak. 2016-ra azonban a másfélszeresére nőtt az esküvők száma, tavaly már több mint 51 ezer alkalommal léptek az oltár elé. Ez is bizonyítja, hogy bizakodóbbak, optimistábbak lettek az emberek.

- Október elején jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, amely szerint a diákhitellel rendelkező nők esetében 2018. január 1-jétől az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését. Mi indokolta ezt a döntést?

- Fontos, hogy segítsünk azoknak, akik többletterheket vállalnak, hogy előbbre jussanak. A fiatalok családalapítását támogatjuk, így jövő év január 1-től mindkét Diákhitel típus esetén a nők a várandósság harmadik hónapjától kezdve igényelhetik, hogy három évre felfüggesszük a diákhitelüket. Ez idő alatt nem kell törleszteniük, és a tőketeher sem emelkedik. A második baba esetében a hitelösszeget a felére csökkentjük, míg a harmadiknál teljesen elengedjük a tartozást. Ezen felül a Diákhitel 1 esetében 40 százalékkal, havi 70 ezer forintra növeljük a felvehető maximális összeget, a Diákhitel 2 esetén pedig a kamatot eltöröltük, tehát a tanulmányi költségekre fordítható hitel kamatmentes.

- Végezetül arra lennénk kíváncsiak, hogy - miután napok óta ettől a botránytól hangos a hazai sajtó - államtitkár asszonynak nőként, családanyaként, politikusként mi a véleménye a nemzetközi és magyarországi zaklatási ügyekről.

- Amikor szóba kerül ez a téma, fontos, hogy ne csak egy konkrét ügyet emeljünk ki, hanem általánosságban is beszéljünk róla. Bízom az igazságszolgáltatásban, így remélem, hogy több évtized elteltével is helyes, bölcs, igazságos döntések születnek. Ilyen helyzetekben mindig az áldozatok mellé kell állnunk. Hangsúlyoznunk kell számukra, hogy van kihez fordulniuk, ugyanis komoly segítőrendszerek működnek a kiszolgáltatottak védelmére. Fontos, hogy az ilyen esetekben merjünk segítséget kérni, érdemes mindenkinek az igazságért kiáltani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.