Kultúra

Meghalt Giorgio Pressburger magyar származású olasz író, dramaturg

Meghalt Giorgio Pressburger magyar származású olasz író, dramaturg

2017. október 5., csütörtök
Meghalt Giorgio Pressburger magyar származású olasz író, dramaturg

Nyolcvan évesen elhunyt csütörtökön Giorgio Pressburger magyar származású olasz író, újságíró, műfordító, dramaturg, rendező, a budapesti Olasz Kulturális Intézet volt igazgatója - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Az évtizedek óta Triesztben élő író halálát Cividale del Friuliban (Udine megye) jelentették be, a Mittelfest nevű kelet-közép-európai művészeti fesztiválon, amelynek alapítója és művészeti vezetője volt.

Giorgio Pressburger (Pressburger György)

1937. április 21-én született Budapesten szlovákiai zsidó szülők gyermekeként, 1956-ban a szovjet megszállás elől menekült Magyarországról Olaszországba. A római Accademia d'Arte Drammatica rendezői szakán szerzett diplomát; 1968 és 76 között a Római Nemzeti Színiakadémián tanított. Elbeszéléseiért, regényeiért, publicisztikáiért számtalan irodalmi díjban részesült. Színdarabokat rendezett, írt és fordított. Olaszországban ő vitte színre Bartók Béla Kékszakállú herceg vára című operáját a milánói Scalában, valamint Ligeti György Le Grande Macabre-ját a bolognai színházban. Rádiós, televíziós tevékenysége is jelentős volt, akárcsak az opera, az operett és a filmművészet terén végzett munkája. 1991-ben alapította meg a Mittelfestet, amelynek művészeti vezetője volt. Tagja volt a 2010-es pécsi EKF-program művészeti tanácsának. Giorgio Pressburger 2002 októberében a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült, az indoklás szerint azért, mert a budapesti Olasz Kulturális Intézet vezetőjeként 1998 és 2000 között "elmélyítette és folyamatosan ápolta a magyar-olasz kulturális kapcsolatokat". Műfordítóként mások mellett Esterházy Péter és Kertész Imre műveinek olaszra átültetésében működött közre, tavaly ő írt nekrológot mindkettőjükről a legrangosabb olasz napilapban, a Corriere della Serában. Giorgio Pressburger az SZTE tiszteletbeli szenátora volt, aki tanított is a szegedi egyetemen. Életművéről májusban

tartottak konferenciát

Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.