Közélet

Megerősíthetik a kötelező kéményellenőrzésének eltörlését

Megerősíthetik a kötelező kéményellenőrzésének eltörlését

2017. október 29., vasárnap
Megerősíthetik a kötelező kéményellenőrzésének eltörlését

Az Országgyűlés ötnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők kedden várhatóan figyelmen kívül hagyják Áder János köztársasági elnök politikai vétóját, és megerősítik a családi házak kötelező kéményellenőrzésének eltörlését.

A parlament honlapján elérhető házelnöki napirendi javaslat alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A végleges napirend elfogadását ezúttal is az interpellációk, majd az azonnali kérdések követhetik. A Ház kedden szavazhat újra a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött javaslatról, amely eltörölné a családi házak évenkénti kötelező kéményellenőrzését. Az Országgyűlés várhatóan annak ellenére nem változtat korábbi döntésén, hogy az államfő azt írta, a kémények önkéntes alapon történő ellenőriztetése jelentősen növelheti az életveszélyes helyzetek számát. A képviselők emellett elfogadhatják például a kormány versenyképesség javítását célzó módosításait, továbbá a migráció kezelését érintő változtatásokat is. A határozathozatalok után tárgyalhatják a választási kampányköltségek átláthatóvá tételéről szóló fideszes indítványt, amely visszafizettetné az állami támogatást a fél százalékos eredményt el nem érő pártokkal. A csütörtöki napirenden tíz előterjesztés vitája szerepelhet. A Ház több közteherviseléssel kapcsolatos indítványt tárgyalhat, egyebek mellett megkezdődhet általános vita az adózás rendjéről szóló új törvényről. A képviselők pénteken megemlékeznek a magyar tudomány ünnepéről, majd újabb hat javaslat kerül terítékre. Általános vitát tartanak például a fiatalok életkezdési támogatásának kiterjesztéséről, valamint a Magyar Művészeti Akadémiát és a Nemzeti Földalapot érintő törvénymódosításokról is. A parlamenti ülés november 6-án, hétfőn érhet véget. Ekkor a második héten megszokott kérdések és azonnali kérdések mellett az LMP kezdeményezésére a devizahitel-károsultak érdekében szükséges lépésekről tarthatnak négyórás politikai vitát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.