Közélet

Kuncze Gábor: a megszűnés útjára lépett az MSZP

Kuncze Gábor: a megszűnés útjára lépett az MSZP

2017. október 11., szerda
Kuncze Gábor: a megszűnés útjára lépett az MSZP

Nem állt jól az országos politika Botka Lászlónak az SZDSZ egykori elnöke szerint. Kuncze Gábor kiemelte: megengedhetetlen, hogy a legnagyobb demokratikus pártnak ne legyen miniszterelnök-jelöltje.

"Nincs meg az a személyiség, akit az ellenzék kiállíthatna, hogy íme itt van, ha ránk szavaztok, ez az ember lesz Magyarország miniszterelnöke - mondta el a

budapestbeacon.com

-nak adott interjújában

Kuncze Gábor

, az SZDSZ egykori elnöke. Elárulta azt is, hogy A fejében van miniszterelnökjelölt-jelölt, de nem nevezi meg. Kuncze hangsúlyozta, hogy a közös listás indulás lehetősége is el szállt, mert a pártok nem számolnak azzal, hogy a végtelenségig nem rángathatják a saját szavazóikat. "Az nem megy, hogy elmesélem a saját szavazóimnak, miszerint a többi mind hülye, ezért rám kell szavazni, és majd mi egyedül megmutatjuk, majd a választás előtt három hónappal azt mondom nekik, hogy ezekkel a hülyékkel én összefogok, te pedig szavazz ránk. Ez történt 2014-ben" - fogalmazott. Az MSZP jelenlegi helyzetéről úgy vélekedett, hogy

Lattmann

futtatása mögött egyes szocialista politikusok álltak. „Meséld el nyugodtan, hogy Botka szétrúgott egy formálódó megállapodást” – valami ilyesmit mondhattak Lattmann-nak Kuncze szerint. Hozzátette: ma már tudjuk, hogy ez a megállapodás nem nagyon formálódott. A volt képviselő hangsúlyozta: Botka részéről nagy hiba volt, hogy mindenfajta előzetes belső egyeztetés nélkül fölajánlotta a listás helyek felét a lehetséges szövetségeseknek. Ez adott egy lökést a Botka ellen szervezkedőknek, minek következtében Lattmann kiborította a bilit. Botka visszalépése azonban Lattmann performance-a nélkül is várható volt, mivel semmit nem tudott az eredetileg meghirdetett ígéreteiből teljesíteni: nem nőtt az MSZP támogatottsága, nem sikerült egyetlen párttal sem választási megállapodást kötni. Ennek tudatában nem csoda, hogy lelépett a színről. A végén az lett volna, hogy az egyre kevésbé szeretett MSZP listáját vezeti, az meg őt nem érdekelte, mert akkor már inkább marad szegedi polgármester. "Nem biztos, hogy nem kár Botkáért" - emelte ki Kuncze. Hozzáfűzte: helyi szinten, szegedi polgármesterként ügyesen politizál. Egy egészen más Botka volt tizenöt éve, mint aki most papírból fölolvasta a kissé didaktikus visszalépési beszédét. Kuncze szerint az országos politika nem állt jól Botkának. "A kvalitásait ettől még ne dobjuk ki az ablakon, de az tény, hogy a miniszterelnök-jelölti föllépése teljesen sikertelen volt, úgyhogy jobb, hogy ebbéli minőségében eltűnt a színről. Ettől még persze más megoldás egyelőre nincs" - fogalmazott. "Az MSZP nagy baj van" - jelentette ki a volt SZDSZ-elnök. "Ráadásul most kijelentették, hogy nem lesz miniszterelnök-jelöltjük. Az megengedhetetlen, hogy a legnagyobb demokratikus pártnak ne legyen miniszterelnök-jelöltje. Amikor tárgyalnak, kellene, hogy legyen valaki, aki megszemélyesíti a pártot. Feltartották a kezüket, és nagyon erősen a megszűnés útjára léptek" - közölte. A Momentumot nem kell komolyan venni - mondta el a kispártra kitérve Kuncze. "Ha létrejön az Új Pólus, a Momentum pedig önállóan indul, lehet, hogy utóbbi egy százalékot sem kap. A Momentum számomra nagyon szimpatikusan indult: értelmes, okos, nyelveket beszélő gyerekek, azzal kecsegtettek, hogy be tudják hozni a korábban rendre otthon maradó fiatal szavazókat. Mostanra azonban az vált az egyetlen lényeges programpontjukká, hogy negyven évvel később születtek, mint én" - nyilatkozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.