Kultúra

Klasszikus zene, könyvbemutató és Szabó Magda a Somogyiban

Klasszikus zene, könyvbemutató és Szabó Magda a Somogyiban

2017. október 20., péntek
Klasszikus zene, könyvbemutató és Szabó Magda a Somogyiban

Szabó Magda születésének évfordulójára kiállítással emlékeznek a Somogyi-könyvtárban, de reneszánsz és barokk zene, valamint könyvbemutató is várja az érdeklődőket.

Reneszánsz és barokk zene a Somogyiban

A fiatal muzsikusokból idén tavasszal alakult Il Chiaroscuro együttes ad kamarakoncertet a Somogyi-könyvtárban. A hangverseny október 26-án, csütörtökön 17 órakor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóiratolvasó-termében. A programban

Monteverdi, Kapsberger, Gaspar Sanz, Legrenzi, Juan Hidalgo, Merula, Sigismondo d'India, J. Marin, Sances és Giovanni Battista Fontana

művei szólalnak meg. Az Il Chiaroscuro együttes tagjai:

Haramza Klára

(ének),

Toldi Orsolya

(ének),

Podhorszky Gábor

(barokk gitár),

Néveri Bence

(barokk furulya),

Szives Márton

(ütőhangszerek). A rendezvény a Somogyi-könyvtár, az SZTE Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg. Az „együttes elsősorban a barokk és reneszánsz dallamkincs felelevenítésével és újraértelmezésével foglalkozik. Képzett művészekként fontosnak tartják, hogy a régizene itthon is hangsúlyossá váljon. Fiatalos, lendületes műsoruk olyan repertoárból válogat, mely a zeneértő közönség számára is újdonságokkal kecsegtet. A tehetséges fiatalokból álló együttes a Sófi Alapítványnak köszönhetően lehetőséget kapott arra, hogy a Művészetek Palotájában is koncertezhet” – olvasható a program ajánlójában.

Holtverseny után, Az utolsó utáni háború előtt – vendég: Totth Benedek

„Magyarország valamelyik elhagyatott, vidéki elkerülőútján egy kamaszokkal teli sportkocsi száguld a koromsötét éjszakában. Éppen elég fenyegető kezdet ez egy regényhez, de még így is váratlan, ami a folytatásban következik.

Totth Benedek

nem bánik kesztyűs kézzel sem regényalakjaival, sem az olvasókkal első könyvében. A kamaszregény, a krimi, a lélektani thriller és a fejlődési regény elemei keverednek ebben a különös, nyomasztó és olykor mégis humoros, kegyetlen, de nem öncélú prózában” – írja a Holtverseny című könyvről a moly.hu. Az író új kötete, Az utolsó utáni háború „posztapokaliptikus kalandregény egy fiúról, aki egy sebesült amerikai deszantossal vág neki a senki földjének, hogy megkeresse halottnak hitt öccsét” (moly.hu). Totth Benedekkel a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében találkozhatnak az olvasók. A Holtverseny után – Az utolsó utáni háború előtt című nyilvános könyvbemutatóval egybekötött rendhagyó irodalomóra október 27-én, pénteken 13.30 órakor kezdődik.

„Ez mind én voltam...” – 100 éve született Szabó Magda

Szabó Magda

olyan, mint a rock and roll. Intenzív, radikális, lehengerlő. Közös nevező, kommunikációs alap.” Háy János megállapítása az írónő születésének centenáriumi kiállításán (Petőfi Irodalmi Múzeum) olvasható. Az évfordulóról a Somogyi-könyvtár is megemlékezett: „Ez mind én voltam...” – 100 éve született Szabó Magda címmel kamarakiállítás nyílt a bibliotéka második emeletén. „Elbeszélő művészetével a lélektani regény nagy hagyományait folytatja és újítja meg. Művei középpontjában legtöbbször értelmiségi nők állnak. A lélek mélyén lejátszódó folyamatokat jeleníti meg, amelyek mögött a magyar társadalom korszakváltásait is megismerhetjük a maga reményeivel, belső válságaival, tragédiáival, az emberi kapcsolatok átrendeződésével. Szabó Magda a világszerte legismertebb magyar írók egyike, műveit 42 nyelvre fordították le” (részlet a kiállítás ajánlójából). A tárlókban a regények korabeli kiadásai, valamint az életművet összefoglaló sorozat kötetei mellett fekete-fehér és színes fotók sokasága mutatja be az írónő pályájának állomásait. A kamaratárlat különlegessége Szabó Magda egyetemi szakdolgozata (címe: A római szépségápolás) nyomtatott változatának a Somogyi-könyvtár számára dedikált példánya. A kiállítás november 9-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.