Közélet

„Katonák, nézzétek, mit tettetek!” – Schvarcz Lajosra emlékeztek + FOTÓK

„Katonák, nézzétek, mit tettetek!” – Schvarcz Lajosra emlékeztek + FOTÓK

2017. október 26., csütörtök
„Katonák, nézzétek, mit tettetek!” – Schvarcz Lajosra emlékeztek + FOTÓK

A zászlót tartó tüntetőt egy katonák által kilőtt, gellert kapott golyó ölte meg 1956. október 26-án. Koszorúzással, mécsesekkel emlékeztek a forradalom áldozataira.

A Takaréktár utcában, az 1956. október 26-án tartott tüntetés helyszínén tartott megemlékezést az Élhető Szegedért Egyesület és a Keresztény Demokrata Néppárt szegedi szervezete.

Haág Zalán

, a KDNP frakcióvezetője elhívta volna egy barátját is, ő azonban a rendszerváltás után 27 évvel még mindig fél, így csak az ő vele készített interjúból olvasott fel részleteket. 1956-ban a Radnóti Miklós Gimnáziumból kilépve a Lenin (ma: Tisza Lajos) körúton végighaladva csatlakoztak a tüntetőkhöz, akik a Takaréktár utcán keresztül próbáltak kijutni a Széchenyi térre. A tízezres tömeg útját katonák zárták el fegyverrel a kezükben, mögöttük teherautó állt – platóján géppuskával. Látott egy fiatalembert elől zászlóval, utólag tudta meg, hogy ő

Schvarcz Lajos

, aki korábban szintén radnótis volt, mint a visszaemlékező. Egyszer csak lőni kezdtek, azt hitték, hogy a házakról tüzelnek rájuk. Mindenki hasra vetette magát, gyakran hat-nyolc ember volt egymás tetején. Miután felkeltek, a katonák újból lőttek. Hatalmas kavarodás alakult ki, mindenki menekülni próbált, táskákat, ridikülöket, cipőket hagytak el. Schvarcz Lajos azonban holtan maradt a földön, hiába kerítettek gyorsan hordágyat. Négy férfi utána odavitte a testét a katonák elé: „nézzétek, mit tettetek!” Haág Zalán szerint az ifjúmunkás halála nem volt hiábavaló, ma és a rendszerváltás idején is példának tartják a forradalmárokat. „Ez még akkor is így van, ha az állampárt szellemi örökösei kétségbe vonják a forradalom tisztaságát” – zárta szavait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.