Sport

Jóváhagyták a phjongcshangi olimpiai csapat összetételét

Jóváhagyták a phjongcshangi olimpiai csapat összetételét

2017. október 14., szombat
Jóváhagyták a phjongcshangi olimpiai csapat összetételét

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati közgyűlésén egyhangúlag jóváhagyták a jövő évi phjongcshangi téli olimpián részt vevő magyar csapat és küldöttség személyi összetételét.

A február 9. és 25. között Dél-Koreában zajló téli ötkarikás játékokon eszerint a magyar csapatot minimum 10, maximum 22 versenyző alkotja majd, mellettük 16 kísérő teszi teljessé a delegációt. A legtöbb magyar sportoló rövidpályás gyorskorcsolyában szerepel majd.

Nagy Zsigmond

csapatvezető beszámolójában elmondta, hogy Dél-Korea jövőre a szöuli nyári ötkarikás játékok után 30 évvel rendez ismét olimpiát, amelyen 15 szakág összesen 102 versenyszámában osztanak érmeket. Kiemelte: Magyarországnak eddig két kvótája van, sífutásban

Kónya Ádám

, valamint női műkorcsolyában Tóth Ivett révén, de még számos további magyar versenyző részvétele valószínűsíthető. Kitért arra, hogy a Szocsiban lesiklásban hetedik alpesi síelő,

Miklós Edit

szépen gyógyul súlyos sérüléséből, és az orvosi vélemények szerint jelenleg 98 százalékos teljesítményre képes. Speciális térdvédőben síel, és a tervek szerint december elején fog először versenyezni. Nagy Zsigmond szerint a legnagyobb figyelemmel kísért rövidpályás gyorskorcsolyázók nagy valószínűséggel teljes létszámmal, öt férfi és öt női versenyzővel tudják majd képviselni az országot. A hosszúpályás gyorskorcsolyázó Nagy Konrád tavaly 1500 méteren a második helyen zárta a világranglistát, és az idén szeptemberben elért eredményeivel jelenleg is a hatodik helyen áll, így az ő részvételére szintén igen jó esély van. A csapatvezető szólt a negatívumokról is, jégkorongban, curlingben, északi összetettben ugyanis biztosan nem lesz magyar induló, akárcsak férfi és páros műkorcsolyázásban, valamint jégtáncban sem. Kiemelte: csak olyan magyar sportoló utazhat ki, aki előtte negatív doppingmintát produkál. Egyúttal megnyugtatta a kétkedőket arról, hogy a koreai válság ellenére biztonsági szempontból nem lesz probléma Phjongcshangban, továbbá jó hírként közölte azt is, hogy az amerikai és a japán csapat mindenképpen részt fog venni az olimpián. Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke újságíróknak kijelentette, a rövidpályás gyorskorcsolyázókkal szemben nem fogalmaztak meg konkrét elvárást, de szeretné, ha éremmel térnének haza Koreából, és ha az esetleg arany lenne, az már a habot jelentené a tortán. A MOB első embere a közgyűlés elején tartott beszédében azt mondta, hogy a nyári magyarországi nemzetközi sportesemények pazarul sikerültek. Külön kiemelte ezek közül a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), amelynek a nemzetközi visszhangja szerinte egészen ragyogó volt, és mindezért gratulált elődjének, a győri polgármester Borkai Zsoltnak. Beszélt arról is, hogy befejezéshez közeledik a Magyar Olimpiai Bizottság elnökváltást követő átvilágítása, és kijelentette: "a KPMG anyaga meg fogja erősíteni, hogy a MOB működése korábban is megnyugtató volt".

Szabó Tünde

sportért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar sport idei eredményei kézzel foghatóak, és szerinte mind az élsportban, mind az utánpótlás területén fantasztikus sikerek születtek. Külön kiemelte, hogy a magyar sport egyik nagy értéke a klubokban zajló szakmai munka. "Büszkék lehetünk arra, hogy számos sportág jelene és jövője is garantált" - fogalmazott az államtitkár, aki távlati célként a magyar sport nemzetközi szintű eredményességét jelölte meg, hozzáfűzve, hogy ehhez a kormány minden támogatást meg kíván adni. Mészáros János az etikai és jogi bizottság elnökeként az alapszabály átdolgozásáról számolt be. Kifejtette, hogy a módosítást sok egyeztetés előzte meg, miközben a sportot felügyelő minisztérium valamennyi javaslatát beépítették az új alapszabályba, és ezzel párhuzamosan a törvényszék által jelzett korábbi hiányosságokat is igyekeztek pótolni. A jelentősebb változtatások között említette, hogy ezentúl a nyári olimpia zárását követő három hónapon belül meg kell tartani a MOB tisztújítását. A közgyűlés végül egyben szavazott az alapszabályról, amelyet a tagok két tartózkodás mellett jóvá is hagytak. Ennek keretében döntöttek arról is, hogy a MOB-tagok létszámát 200-ról 128 főre csökkentik. Ezt a hatékonyabb működéssel indokolták, mert a múltban többször előfordult, hogy a sok hiányzó miatt a közgyűlés határozatképtelen volt.

Fábián László

sportigazgató a győri EYOF-ról tartott beszámolót, amelyet a tagok szintén egyhangúlag fogadtak el. Fábián büszkén emlékeztetett arra, hogy a júliusi eseményen Európa ötven országa képviseltette magát, ezzel az eddigi legnépesebb EYOF volt, amelyen közel 2600 versenyző és 800 kísérő vett részt, és 130 versenyszámban avattak bajnokot. A sportigazgató jelezte, hogy a magyar csapat 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzéremmel az éremtáblázat harmadik helyén zárt, ezzel túlszárnyalta az addig csúcsot jelentő párizsi szereplést, amikor is 29 érmet gyűjtöttek a magyar fiatalok. A beszámolót ugyancsak egyhangúlag fogadta el a közgyűlés. A felügyelőbizottság eddig betöltetlen helyére Pakucs Jánost választották meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.