Közélet

Kósa Lajos szerint Botka László jelentéktelen országos szempontból

Kósa Lajos szerint Botka László jelentéktelen országos szempontból

2017. október 30., hétfő
Kósa Lajos szerint Botka László jelentéktelen országos szempontból

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter felpörgetné a Szegedet is érintő Modern Városok Programot. A helyi önkormányzatokra bízná a beruházások szervezését, bár megjegyezte, Csongrád megye székhelye nem mindig szerepelt jól. A Szeviép kifizetetlen alvállalkozóiért pedig nemcsak a vállalkozás, hanem a megrendelő is felelős.

- A Modern Városok Program tárca nélküli minisztere lett a hónap elején. Mennyi pénzről beszélhetünk, amikor azt vesszük számba, hogy a megyei jogú városok mekkora összegeket kapnak fejlesztésekre?

- 3480 millió forintról. Pardon, 3480 milliárd forint! Ez az összeg volt a szerződések aláírásakor a végösszeg.

- Hogyan állnak most? Mi az egyik oldalt látjuk, a helyi politikusok állítják, elküldték azt a dokumentumot, várják a másikat a kormánytól…

- Összetett és bonyolult eljárás zajlik, amelynek az egyszerűsítésén dolgozok. Nem az a feladatom, hogy egyes projektekkel foglalkozzak – bár csináltam ilyet is –, hanem az eljárás lerövidítése. Az a célunk, hogy ne budapesti beruházó szervezet legyen, hanem mindenhol helyi. Azt gondolom, hogy az önkormányzatok legalább olyan jól meg tudják csinálni a beruházásokat, mint a kormány valamelyik egysége.

Igaz, Szeged esetében is volt olyan, amikor jól vizsgázott a beruházási szervezet, és előfordult olyan is, hogy országos botrány lett belőle, a kifizetetlen alvállalkozók pedig a mai napig tüntetnek. A beruházók felelősek, hogy a kivitelezés olyan konstrukcióban zajlódjon le, hogy a végén mindenki ki legyen fizetve. Én is vitáztam villamosvonal építésénél, de végül nem történt az, mint a Szeviépnél.

- Mennyire rugalmasak a megkötött szerződések módosítása terén? Meggondolhatják-e magukat a szegediek, ha híd helyett inkább hegyet kívánnának?

- Szeged esetében a hegy szinte kizárt, de a híd annál fontosabb. Sokan mondták nekem, s megértem, valóban nehézkes a közlekedés Újszegedről a jelenlegi kapacitás mellett. Azonban nyitott vagyok a szerződések módosítására, ha akarategyezség van. A beruházás jelentős drágulása esetén meg kell keresni azt az összeget, amelyet valahogy átcsoportosítunk – elsősorban az EU-támogatások között.

- Mikor jön nemcsak konzultálni, hanem a programról tárgyalni is a városba?

- Egyelőre ezt még nem tudom, de mindenképpen jönni fogok. A mostani szituáció azért jobb, mint korábban. Ha az egyik legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjével találkozom a kormány tagjaként, az felvet egy csomó politikai problémát. Most ezek megszűntek egy csapásra. Botka csak egy szegedi polgármester, nincs semmi országos jelentősége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.