Írjon nekünk

Közélet

„Ez örök szerelem” – vallja Csizmadiáné Fülöp Éva női szabó

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Több évtizede van a szakmában és nem is tud „kiszállni” belőle. Csizmadiáné Fülöp Éva szabómester elmondta, naprakésznek kell lennie.

A szabómesterséget ma már egyre kevesebben művelik, sőt, hiányszakmának számít. A Szegeden női szabóként dolgozó Csizmadiáné Fülöp Éva hírportálunknak elmondta, nem az első pillanatoktól kezdve dolgozott ebben a szakmában. „Ha 18 évesen az édesanyám azt kérte volna, menjek varrónőnek, akkor kinevetem. Szerettem a szép ruhákat, annak idején nem lehetett kapni ilyen széles választékban, így egyszer megvettem egy anyagot, otthon, saját erőmből egy régi Singer típusú varrógéppel kiszabtam magamnak egy szoknyát. A közvetlen környezetemből pozitív visszajelzéseket kaptam, ösztönöztek arra, hogy varrjak. Autodidakta módon sajátítottam el az alapokat. Később, amikor a kisebbik lányom született, a gyes ideje alatt szakvizsgát tettem, de még ekkor sem volt műhelygyakorlat a hátam mögött” – fejtette ki Csizmadiáné Fülöp Éva. Elmondta, addig közgazdasági vonalon dolgozott, majd ezzel felhagyott. Vállalkozásba fogott, egyre bővült a kuncsaftköre, tanulói voltak, oktatott. „A munka a szerelmemmé vált. Alázattal, hangyaszorgalommal dolgoztam világéletemben. Ma már teszem ezt nyugdíjasként, nem tudom abbahagyni” – tette hozzá.

Két lánya van, egyikük sem ezt a szakmát választotta. Kifejtette, ha valaki ezt a mesterséget igazán komolyan veszi, akkor egy kicsit divattervezőnek is kell lennie. Naprakészségre kell törekedni. Elmondta, Váradi Tímeával idestova húsz éve dolgozik közösen, igyekeznek a kuncsaftok ízlését is formálni. Minden esetben törekednek megtalálni azt a megoldást, amely a legjobban áll a megrendelőnek. A kuncsaftkörüket olyan családok is alkotják, akikkel több generáció óta állnak kapcsolatban. Nemzedékről nemzedékre fordulnak hozzájuk bizalommal.

„Ugyanolyan lelkes vagyok, mint a kezdeteknél, nem fásultam bele. A rendelés felvételtől az elkészített ruháig egy gyors munkafolyamat játszódik le. A vevőnek segítséget nyújtunk az anyag kiválasztásában is. Beszélgetünk, megismerjük egymás elképzeléseit, fazont választunk, rendre két próbával dolgozunk. Egy bizonyos kor, méret után a séma, a mérettáblázat konfekcionált értékei nem mindenkire felelnek meg. A megrendelőink a méret alapján is egyedi darabokat kérnek, illetve sok olyan fiatal fordul hozzánk, akik egyedi ruhadarabokat szeretnének” – emelte ki. A szakma utánpótláskérdésével kapcsolatban elmondta, korábbi tapasztalatai alapján úgy látja, a legtöbb esetben túl sok elméletet tanítanak, holott inkább a gyakorlaton kellene lennie a hangsúlynak. Mint ahogy arról korábban írtunk, a női szabó hiányszakma Csongrád megyében is. Ösztöndíjban részesülhet az, aki ezt a pályát választja.

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Meghalt Fábián Juli

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

37 éves volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Több százezer fát ültetnek a Kiskunságban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Már zajlanak az erdősítési munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A lombhullást követően a kora tavaszi időszakig 70 hektáron, csaknem 350 ezer darab, őshonos fajokból álló facsemetét ültet a Tisza-völgyében és a Homokhátságon a nemzetipark-igazgatóság. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Télikabátból sosem elég!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ruhával és meleg étellel kedveskedtek a hajléktalanoknak és a rászorulóknak az ünnepek alkalmából Szegeden. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál