Közélet

Elítélt háborús bűnösök oktathatnak a belgrádi katonai akadémián

Elítélt háborús bűnösök oktathatnak a belgrádi katonai akadémián

2017. október 19., csütörtök
Elítélt háborús bűnösök oktathatnak a belgrádi katonai akadémián

Felháborodást keltett a szerb közvéleményben, hogy hamarosan a belgrádi katonai akadémián fog tanítani Vladimir Lazarevic egykori szerb tábornok, akit korábban a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) háborús bűnök miatt hosszú börtönbüntetésre ítélt, így a sajtóban ismertetett vélemények szerint nem lehetne példamutató tanárként a fiatalok elé állítani.

Lazarevic

katonai akadémiai foglalkoztatását

Aleksandar Vulin

védelmi miniszter jelentette be. A volt tábornok két éve szabadult az NT börtönéből, miután letöltötte 14 éves szabadságvesztése kérharmadát. A szerb sajtó csütörtöki beszámolói szerint Lazarevicen kívül további két olyan egykori katonai parancsnok is oktatóvá válhat, aki részt vett az 1998-1999-es koszovói konfliktusban, és néhány civil szervezet szerint szintén háborús bűnöket követett el. Koszovóban akkor több mint 10 ezer embert öltek meg, és mintegy egymillió helyinek kellett elhagynia otthonát. A szerb elnyomásnak a NATO 78 napig tartó légicsapás-sorozata vetett véget, amikor az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének repülői szerb támaszpontokat bombáztak annak érdekében, hogy kivonulásra kényszerítsék Koszovóból a diktátornak is nevezett Slobodan Milosevic akkori jugoszláv elnök fegyveres erőit. Vladimir Lazarevicet 2009-ben ítélte el a Nemzetközi Törvényszék több mint 700 ezer albán kényszer-kitelepítésének vádjával. Aleksandar Vulin védelmi miniszter a sajtónak azt mondta, a leendő tanárok - vagyis Vladimir Lazarevic, valamint Ljubisa Dikovic vezérkari főnök és Bozidar Delic volt tábornok - kivételes embernek számítanak, akiket bármely katonai akadémián szívesen látnának, hadi tapasztalataikkal pedig jelentős mértékben hozzájárulhatnak a kadétok fejlődéséhez. Az európai uniós tagságra vágyó Szerbiában nem ez az első eset, hogy elítélt háborús bűnös magas rangú beosztást kap. 2015-ben a Slobodan Milosevic egyik kulcsemberének nevezett Nikola Sainovicot - alig néhány héttel szabadulása után - az Ivica Dacic külügyminiszter által vezetett, kormányzó Szerbiai Szocialista Párt elnökségi tagjává választották. A horvátok ellen elkövetett háborús bűnök miatt elítélt Veselin Sljivancanin pedig az államfő, Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt rendezvényein tart beszédeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.