Közélet

Ezer diák várja a bérét május óta a Czeglédy-ügyben

Ezer diák várja a bérét május óta a Czeglédy-ügyben

2017. október 11., szerda
Ezer diák várja a bérét május óta a Czeglédy-ügyben

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉsz) elnöke szerint az úgynevezett Czeglédy-ügy károsultjaként körülbelül ezer diák várja a bérét május óta.

Fiák István

az M1 aktuális csatornán kedd este azt mondta, körülbelül 80-100 millió forint elég lenne erre, "de sokkal könnyebb lenne, ha

Gyurcsány Ferenc

arra adna kölcsön

Czeglédy Csabának

", hogy kifizesse a diákokat. Közölte: csak a Czeglédy Csaba által vezetett Humán Operátor Zrt. alatt működtetett iskolaszövetkezeteket érinti az ügy, ez most 10-12, az évek során összesen 16 szervezetet jelent. Felidézte: azért fordultak a kormányhoz, mert a jogi eljárások nagyon hosszúak, a fiatalok nem tudják kivárni a több éves procedúrát, és "láthatóan nem lesz fedezet", hiszen 3 milliárd a tartozás a hírek szerint. Elkeseredésükben fordultak a miniszterelnökhöz és az országgyűléshez, hogy a költségvetés általános tartalékai terhére segítsen az ország - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a ledolgozott órák számát csak a jelenléti ívekkel tudják igazolni, mert egy iskolaszövetkezetnél és a Humán Operátornál "eltűntek a papírok", nem adtak mindenkinek szerződést. Fiák István kitért arra is, hogy Czeglédy Csaba egyik ügyvédje hétfő este sms-üzenetben megkereste az ügy egyik diák szószólóját azzal, hogy a politikust "nagyon bántja" az ügy, és szívesen felvásárolná az ő, valamint a másik szószóló követelését. A fiatal nyilvánosságra hozta ezt az üzenetet és azt írta, ha ennyire bántja Czeglédy Csabát a dolog, fizesse ki az összes károsultat. Az úgynevezett Czeglédy-ügyben bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyészség. Czeglédy Csaba jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A gyanú szerint az általa vezetett, munkaerő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba, aki egy - a többi között magyarországi multinacionális cégeknek diákmunkásokat közvetítő - szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.