Közélet

Czibere Károly: paradigmaváltás kellett a gyermekvédelemben

Czibere Károly: paradigmaváltás kellett a gyermekvédelemben

2017. október 11., szerda
Czibere Károly: paradigmaváltás kellett a gyermekvédelemben

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hangsúlyozta, a társadalom egy része nem is tudja, hogy egyes gyermekek milyen traumákkal és mély sebekkel érkeznek a szakellátásba, a gyermekvédelem rendszerébe. Elmondta, kötelességük segíteni őket abban, hogy fel tudják ezeket dolgozni, biztosítsák számukra az őket körbevevő gyógyító szeretet.

A napokban Bácsalmáson

adták át

a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató felújított lakásotthonait.

Czibere Károly

államtitkárt a gyermekvédelmet érintő politikai változtatásokról kérdeztük.

– Mely főbb irányvonalak mentén tett lépéseket a kormány a gyermekvédelmi rendszer átalakításáért?

– A gyermekvédelmi rendszer akkor tudja a feladatát maradéktalanul ellátni, ha az állami gondoskodásban élő gyermekek számára életre szóló esélyt teremt. Az esélyteremtés egyik eszköze a nevelőszülői szolgálat kiterjesztése. A kormány az elmúlt években szisztematikus munkával elérte azt, hogy ma már a 12 évnél fiatalabb gyermeknek nem kell zsúfolt gyermekotthonba kerülniük, hanem lehetőség van őket elhelyezni nevelőszülőknél is, ez egy fontos eszköze annak, hogy az intézményi ellátás helyett a hangsúlyt a családias környezet felé orientáljuk. Ennek érdekében a nevelőszülői szolgálatot megerősítettük, foglalkoztatási jogviszonyt kapott és a javadalmazást jelentősen megemeltük, valamint ingyenessé tettük a nevelőszülők továbbképzését is. Szociális és gyermekvédelmi területen 400 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre a következő két-három évben.

– A családias légkört hogyan kívánják biztosítani a gyermekeknek ?

– A nagy, ötven férőhelynél magasabb lélekszámú, régi kiépítésű gyermekotthonokat kiváltjuk kisebb létszámú, családias hangulatú lakásotthonokkal. Hat milliárd forintot különítettünk el erre a célra, melynek keretében lehetőséget biztosítottunk a fenntartóknak a lakásotthonok korszerűsítésére, a kormány több pályázatot hirdetett. A gyermekek feltételei mellett a felújítás a szakemberek munkakörülményeinek javítását, áldozatos munkájának megbecsülését is jelenti. Az országban több helyen, közöttük Bácsalmáson is már mindez megvalósulhatott. Az előttünk álló időszakban, 2020-ig még tizenhárom, a régi rendszerben épített nagy lélekszámú otthont zárunk be. Az itt lakó gyermekek egy része nevelőszülőkhöz kerül, akiknél ez nem megoldott, azok a fiatalok felújított, vagy teljesen új lakásotthonokba költözhetnek.

– A szakemberek milyen lehetőségekkel számolhatnak?

– Az ellátás minőségének minden eszközzel történő megújítása mellett fontos a humánerőforrás támogatása is. A közeljövőben indul el az új továbbképzési program, amelynek keretében több tízezer dolgozó számára biztosítjuk ingyenesen a továbbképzés lehetőségét annak érdekében, hogy egyrészről az ezért járó krediteket megszerezzék, másrészről a legfrissebb szakmai ismeretekkel felvértezzék magukat. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP), a tizenkét milliárd forintból megvalósuló szociális humánerőforrás-fejlesztési pályázat részeként egymilliárd forintot szán a kormány a szociális ágazatban dolgozók tevékenységét támogató képzésre, további nyolc milliárd forintot fordít továbbképzésre, két milliárd forintot vezetőképzésre, egy milliárd forintot tanfolyami képzésekre a 2020-ig terjedő időszakban. A képzések által az új nevelőszülők orvosi, gyógypedagógiai, pszichológiai ismereteket sajátíthatnak el, továbbá elsajátíthatják, miként tudnak legeredményesebben együttműködni más ágazatok szakembereivel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.