Közélet

Csongrádban is él a lovasturizmus, a fejlesztésből viszont sosem elég

Csongrádban is él a lovasturizmus, a fejlesztésből viszont sosem elég

2017. október 8., vasárnap
Csongrádban is él a lovasturizmus, a fejlesztésből viszont sosem elég
5_1_lovasturizmus_Leon-Cavallo Lovasklub_2

Lovas nemzetként az egyik kiemelt turisztikai szolgáltatás lehetne hazánkban többek között a lovas túrázás, lovagoltatás. Megtudtuk, Csongrád megyében pezsgő lovas élet van, amelyet alátámasztanak a versenyeredmények, emellett a hobbilovaglás tekintetében is számos lehetőség áll az érdeklődők előtt. A további előrelépéshez azonban infrastrukturális fejlesztések is szükségeltetnek.

A lovaglásnak a megye számos településen régmúltra tekintő hagyománya van.

Ferenci Richárd

, a Csongrád Megyei Lovas Szövetség elnöke hírportálunknak elmondta, a sportsiker pozitívan hat a hobbilovaglásra és a turizmusra egyaránt. „A gyermekek amint megismerkednek a lovaglással, sokan közülük versenyezni is szeretnének valamelyik szakágban. A fiatalok által a szülők is közelebb kerülnek ezzel a közeggel, befogadják, sőt, sokan maguk is megszeretik, hobbilovas is válhat belőlük. A tudás birtokában a későbbi nyaralásaik során már tudatosan keresik a lovaglási lehetőségeket” – emelte ki az elnök, megjegyezve, a legkisebbek körében a leányok vannak túlsúlyban, míg felnőtt korra ez az arány átfodul. Ferenci Richárd elmondta még, hogy Csongrád megyében a hobbilovasok számára a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre. Számos lovarda működik és nyújt lovaglási lehetőséget. Sok helyen kiválóak az adottságok a terepi lovagláshoz és a lovardai keretek között egyaránt, így ki-ki megválaszthatja a számára ideálisat. Véleménye szerint a lovasturizmus jelene és jövője összefügg magával a turizmus fejlettségével, a kettő nem választható külön. Elsősorban megfelelő színvonalú szálláshelyekre, vendéglátásra, valamint képzett, biztonságosan lovagolható lovakra van szükség. A megye e tekintetben, valamint a szakembergárda is jó adottságokkal bír, az alapok biztosítva vannak, a további előrelépéshez azonban infrastrukturális fejlesztések szükségeltetnek a sportlovaglás és a turizmus területén is. A kormány

700 millió forintot szán

az észak-magyarországi, valamint észak-alföldi lovas turisztikai infrastrukturális fejlesztésekre. Megtudtuk, Csongrád megyében is megfelelőképpen hasznosulhatna egy komolyabb mértékű támogatás. „A fejlesztések terén a négyévszakos pályák számának bővítése jelenthetné a legnagyobb előrelépést. Ezek a modern pályák textillel kevert homokos, vízelvezető aljzattal rendelkeznek, így bármilyen időjárási körülmények között használhatóak, ilyenből három áll jelenleg rendelkezésre a megyében, az egyik például Algyőn. Minél több fedeles pálya meglétére lenne szükség, hogy minél szélesebb körben hódolhassanak a lovaglásnak” – jegyezte meg Ferenci Richárd hozzátéve, Csongrád megyének jelenleg nincs olyan pályája, ahol kiemelt országos megmérettetést lehetne lebonyolítani. A megyében számos tehetséges lovas versenyzik, többek közülük országos viszonylatban is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Csongrád remek évet zárt az elmúlt esztendőben az amatőr lovassportban.

Egyéniben

és

csapatban

is országos bajnokot adott a megye. „Egy hosszú átalakulási folyamat ment végbe az utóbbi évtizedekben a lovassportban. A rendszerváltás előtti időket az jellemezte, hogy államilag működtetett egyesületekben, fenntartott ménesekben folyt a versenyeztetés, a magánkézben lévő lovak, magánlovasok száma elenyésző volt a lovassport közösségben. Ma már ez az arány megfordult, döntő többségben ezek magánkézbe kerültek át, a tulajdonosok saját lovaikat versenyeztetik. Csongrád megyében ez különösen igaz. A lovassport anyagi erőforrás-igényes sport, egy sportló értéke milliós nagyságrendben mérhető, így elsősorban olyan versenyzők engedhetik meg maguknak, akiket a szülők, vagy szponzorok támogatni tudnak. Emellett a lovak fenntartása és még sok más egyéb költséggel jár ez a szenvedély” – tudtuk meg az elnöktől. A lovassport további két részre osztható. Adott egy fiatal gyermeklovas-bázis, a gyermekeknek a sportegyesületeknél lehetőségük van elsajátítani a lovaglás alapjait, valamint az amatőr versenyzésbe is bepillantást nyerhetnek a megyében rendezett események által. Emellett létezik a lovas társadalom szűk keresztmetszete, a profi sportolók alkotta kör, amely országos szinten produkál kimagasló eredményeket. A cél, egy minél szélesebb alapbázis kialakítása, hogy aztán innen minél több profi sportoló is kikerülhessen. A SZEGEDdma.hu-nak Ferenci Richárd elmondta, a magyar társadalom nyitott a lovaglás felé, benne van a vérünkben. Sokan miután kipróbálják, beleszeretnek. Szerinte elenyésző azok száma, akik annyira tartanak az állattól, hogy képtelenek a közelükbe menni. Kitért rá, a lovassport nem tartozik a kiemelt látványsportok közé. Egy lovas rendezvényre nem ritka, hogy kevesebb néző látogat ki, mint akár egy megyei futballmérkőzésre. A verseny és a turizmus tekintetében is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a marketingre, hogy a jövőben még többen válasszák a kikapcsolódás ezen formáját.

Vörös László

, a Baktói Lovasklub elnöke kérdésünkre válaszolva elmondta, a lovasturizmus elsősorban kisvárosokban, falvakban kap nagyobb teret. A maguk részéről az utánpótlás-nevelést kiemelt feladatuknak tekintik, oktatatnak, tábort szerveznek. Szerinte a turizmus terén elsősorban helyieket, környékbelieket tudnak megszólítani, míg más országrészekben, például Pest megyében a külföldi vendégek érdeklődése a meghatározó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.