Közélet

Csongrád megye átnevezéséről szavaz az Országgyűlés

Csongrád megye átnevezéséről szavaz az Országgyűlés

2017. október 2., hétfő
Csongrád megye átnevezéséről szavaz az Országgyűlés

Az Országgyűlés holnap szavaz Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről.

Az ülésnap reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatalok követnek. Ekkor lesz döntés a Miniszterelnökséget vezető

Lázár János

megyeátnevezési javaslatáról is. A politikus indítványa meghagyná Szegedet megyeszékhelynek, az átnevezés határideje pedig 2020. június 4. lenne. Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni". A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatban támogatta a névváltoztatást. Emellett további tizenhét előterjesztésről szavaz a parlament, ezek közül tizenegy előterjesztés valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást. A határozathozatalok után kilenc indítvány általános vitáját bonyolítják le. Terítékre kerülnek például a kormány nemzeti versenyképesség növeléséhez szükséges javaslatai, valamint a közjegyzőkről szóló törvény módosítása. A parlament ülése szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló vitájával folytatódik, majd október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel ér véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.